Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Tanum och Strömstad

Akutvården hemma – ett okänt projekt

I maj 2010 startade den samverkande sjukvården i Tanum och Strömstad. Den första rapporten som kom i augusti förra året visade att 189 uppdrag hade utförts sedan starten.

Det betyder ett genomsnitt på tolv uppdrag per månad. Men projektet ska utvidgas, för det här är något som man vill satsa på i framtiden.

Lisa Johansson, sjuksköterska i Tanumshede som jobbar i projektet, tycker inte att det är särskilt betungande.

– Det är ju mest kvällar och helger när inte vårdcentralen är öppen, för det är ju mest sådana uppgifter som kan gå via vårdcentralen annars, säger Lisa Johansson, som bara har varit med om ett fåtal uppdrag under tiden som systemet har varit i bruk.

– Det är bra att det finns, för det är ju onödigt att åka in till NÄL för att man kanske är orolig för blodtrycket eller något sår som behöver sys.

Kvällspatrullen som utgår från Hedegården i Tanumshede har kvällen fulltecknad av kommunens egna patienter. I projektet med den samverkande sjukvården ska de också kunna vara beredda att åka hem och hjälpa folk som annars skulle behövt åka till akuten.

De blir oftast kontaktade via sjukvårdsupplysningen, 1177. Ambulanserna ska också kunna hjälpa till med akuta insatser eller, om det behövs, transportera patienterna till sjukhus.

Det här samarbetet har varit igång i Strömstad och Tanum i nästan exakt två år, och nu utvidgas det till fler kommuner i Bohuslän och Dalsland. Pamela Standler, som också jobbar i teamet den här kvällen, tycker det känns bra att kunna göra de här insatserna:

– Jag kan tycka att hela det här konceptet är en jättebra tanke. Vi kan erbjuda våra vårdtagare i kommunen en suverän vård. Sedan kan jag känna att om det skulle bli väldigt mycket, så kan det bli en belastning på personalen.

Lisa och Pamela tror inte att kommuninånarna känner till att den här hjälpen finns att få . Det tror inte heller Hans Svensson, verksamhetschef på akuten i NU-sjukvården

– Inte i den omfattningen som det kommer att göra, säger han.

– I dagsläget har vi samverkande sjukvård lokalt i Strömstad och Tanum och nu utvidgar vi till fler kommuner i Fyrbodal. Jag tror att allmänheten i Fyrbodal inte känner till det än, men man kommer att göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista