Foto: Jan-Erik Henriksson / Scanpix
Samverkande sjukvård

SOS vill inte vara med

1:44 min

Många som ringer 112 missar chansen att få hjälp hemma istället för att skickas till akuten. SOS Alarm anser inte att de har någon viktig uppgift i den samverkande sjukvården.

Det här är ett problem för projektet, där man försökt hitta omvägar för att ambulanserna ska kunna samarbeta med hemsjukvården utan att blanda in SOS

– Rent praktiskt går det till så att vi samarbetar med 1177, sjukvårdsrådgivningen, som idag har tillgång till de kartor som man har på SOS, säger Hans Svensson, verksamhetschef på akuten i NU-sjukvården.

På kartorna kan man se var ambulansen är och och då kan sjukvårdsrådgivningen och ambulansen ha dirketkontakt med varandra, och avgöra när man kan åka ut till någon patient.

Detta är ett sätt att kringgå det faktum att SOS Alarm inte vill vara med i den samverkande sjukvården, där kommunernas sjuksköterskor samarbetar med ambulanserna och sjukvårdsrådgivningen.

Hans Svensson är områdeschef för akutverksamheten i NU-sjukvården, och han berättar att både ambulansen och hemsjukvården har möjlighet att säga nej om den här typen av uppdrag kolliderar med ordinarie uppgifter.

Ändå tycker inte Bengt Asplén, som är verksamhetschef för Ambu Alarm,  att de är särskilt berörda av det . Han vill inte vara med om någon bandad intervju, men säger att " vi måste vara rädda om det uppdrag vi har.

Hela SOS är inriktat på att skicka ut ambulanser som transporterar sjuka till sjukhus och då går det inte att samtidigt agera bollplank åt hemsjukvården".

Och det här får alltså till följd att många som kunde fått hjälp i hemmet av den samverkande sjukvården missar den chansen när larmet går via SOS.

– På SOS Alarm har man ju kunskap om vårt projekt, säger Hans Svensson.

– Och man vet om hur det fungerar. Men är det en bedömning från SOS Alarm att det är ett ambulansuppdrag, då blir det ett ambulansuppdrag helt enkelt.

Så när det gäller SOS så är det fortfarande det traditionella: man skickar en ambulans som tar folk till akuten?

--I stort sett, ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista