1 av 2
Pengar i en plånbok. Foto: Scanpix.
2 av 2
Jonas Andersson, Folkpartiet.
Västra Götaland

Skattehöjning väntar i väst

Det blir en skattehöjning i regionen, det står klart efter att både Kristdemokraterna och Folkpartiet precis som de rödgröna partierna vill höja skatten nästa år med 25 öre.

Det blir en skattehöjning i Västra Götalands-regionen nästa år.

Folkpartiet och Kristdemokraterna går på samma linje som de rödgröna i skattefrågan.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet lade fram sitt budgetförslag förra veckan med en skattehöjning på 25 öre, eller 50 kronor mer i månaden vid en inkomst på 20 000 kronor.

De rödgröna styr regionen i minoritet, men nu finns det en majoritet för en skattehöjning. Både Kristdemokraterna och Folkpartiet ställer upp på 25-öringen.

– De här senaste två åren med rödgrönt styre i regionen har ekonomin försämrats kraftigt. Resurserna till sjukvården räcker inte och det behövs en skattehöjning för att finansiera den verksamhet vi redan bedriver i regionen i hälso- och sjukvården, säger Jonas Andersson, som är Folkpartiets regionråd,

Han säger att det inte varit enkelt för Folkpartigruppen att komma fram till en skattehöjning.

– Men när vi ser att det saknas i storleksordningen knappt en miljard kronor för att finansiera den sjukvård vi redan bedriver och för att klara de tillgänglighetsmål som vi har satt upp, då går det inte att finansiera det på något annat sätt än att höja skatten.

-– Hur kommer skattehöjningen att märkas i vardagen i vården?

– Det viktigaste i vårt perspektiv är att vi nu finansierar hälso- och sjukvården på ett sätt så att vi inte behöver denna ständiga kostnadsjakt. Vi lättar på trycket ute i sjukvårdsorganisationen så att personalen kan göra sitt bästa jobb för patienterna, säger Jonas Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista