Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix
Vård

Sjukvården ska vara gränslös

Den som blir sjuk ska inte behöva bry sig om ifall det heter primärvård, sjukhusvård eller hemsjukvård i framtiden. Samarbete över gränserna är en av de viktigaste delarna i utredningen Framtidens sjukvård, som ska presenteras i höst.

Och den samverkande sjukvården, som den ser ut i Strömstad och Tanum, är ett bra exempel på hur det kan bli säger utredaren Jan Carlström.

– Det är det som man kallar sömlös, eller gränslös, vård. Invånaren ska inte märka några gränser när man går mellan olika enheter i framtiden. En av hörnstenarna blir samverkan med kommunerna.

Och det är just det som den samverkande vården i Strömstad och Tanum går ut på- samarbete. Samarbete mellan bland annat kommunernas sjuksköterskor, och ambulanserna, som kan komma hem till den som ringt efter hjälp och göra en första bedömning- istället för att skicka patienten direkt till sjukhus.

Nu ska systemet införas i de övriga mindre kommunerna inom NU-sjukvården, med början i Munkedal, Lysekil, Sotenäs och Åmål i oktober, och Jan Carlström ser det som en modell för stora delar av regionen:

– Jag tror att det sättet att arbeta skulle kunna få spridning i andra delar av regionen, som är glest befolkade.

--I tätbefolkade områden som Göteborgsområdet, där rullar ambulanserna betydligt mer, och kan inte på samma sätt vara med i den här typen av samverkan.

– Men det här är ett exempel på nya samarbetsformer som rimligen borde kunna användas i andra delar av regionen, säger Jan Carlström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista