Johnny Magnusson, (M). Foto: Skoob Salihi/SR Väst.
Politik

M och C vill inte höja skatten

Den borgerliga oppositionen i Västra Götalands-regionen går skilda vägar i skattefrågan. Moderaterna och Centerpartiet säger nej till en höjning.

De rödgröna minrotetsstyrets skattehöjning med 25 öre nästa år fick i går stöd av Kristdemokraterna och Folkpartiet- och därmed blir det en skattehöjning nästa år.

Men Centerpartiet och Moderaterna vill ha oförändrad skatt.

– Vi ser inte att vi måste göra en skattehöjning utan vi kan genom att prioritera om mellan kollektivtrafik och sjukvård se till att sjukvården får de pengar som vi bedömer skall in där. Det är ungefär lika mycket som den politiska ledningen lägger dit.

– Vi finansierar kollektivtrafiken lite genom taxehöjningar som lägger över den bördan på de resande och inte på skattebetalarna, säger Johnny Magnusson, Moderat vice ordförande i Regionstyrelsen.

Moderaterna vill ge sjukvården 853 miljoner kronor mer nästa år. Om man bortser från indexuppräkningen får Hälso- och sjukvårdfsnämnderna 369 miljoner extra. Var skall då pengarna tas?

– Dom finns ju i den tillväxt i skatteunderlaget som Sveriges kommuner och Landsting bedömer åren framöver. Slutresultatet är ju att vi går runt i regionen likväl.

Administration är ett område där Moderaterna vill kapa kostnader.

– Ja, i bland annat den yviga politiska organisationen och konsultkostnader på en halv miljard förra året måste man kunna se över. Det finns alltid att titta på när det gäller administration, säger Johnny Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".