Barn- och ungdomsnämnden i Vänersborg sammanträder. Foto: Andreas Granath/P4 Väst.
Nedläggningshotade skolor i Vänersborg

”Det finns möjlighet att få en del”

1:21 min

25–35 miljoner kronor, det vill Barn- och ungdomsnämnden i Vänersborg ha för att behålla de nedläggningshotade skolorna i kommunen. Men det är tveksamt om pengarna går att loss.

I går fattade Barn- och ungdomsnämnden i Vänersborg beslut om att skolorna som har verksamhet i dag ska finnas kvar även i fortsättningen. Nämnden konstaterade också att mer pengar behövs.

Tjänstemännen har pratat om en summa på mellan 25 och 30 miljoner, men kommunstyrelsens ordförande, moderaten Gunnar Lidell, är tveksam till om man kan få loss de pengarna.

– De möjligheterna är väldigt begränsade. Det finns möjlighet att få en del av pengarna, men inte alls i den utsträckning det talats om, säger han.

Att skolan behöver mer pengar är alla överens om. Hur mycket pengar är inte lika enkelt att säga. Den styrande alliansens förslag innehöll ett tillskott på 35 miljoner kronor, med brasklappen att om det inte går så ska skolor läggas ner.

Oppositionen som gick segrande ur striden med sitt förslag vill däremot inte sätta någon exakt siffra. Socialdemokraten Marie Dahlin, som ingår i budgetberedningen som nu ska arbeta fram en lösning, hoppas kunna sänka summan genom olika åtgärder.

– Vi måste optimera lokalanvändandet, och det handlar om att kanske stänga klassrum, flytta baracker från skolorna så man inte betalar hyra för dem. De pengarna hamnar i vår egna nämnd i kommunen. Det är ett sätt att spara en slant i alla fall.

Skattehöjningar hade kunnat vara ett medel för att få in mer pengar i kommunens kassakista. Men det säger både Sossar och Moderater nej till. Gunnar Lidell ser egentligen bara ett sätt att få loss 20–30 miljoner.

– Vi får i så fall stänga, eller helt enkelt dra ner drastiskt på någon verksamhet, säger han.

Beslut tas i kommunstyrelsen femte juni, och den 20 juni är det dags för slutgiltigt beslut i kommunfullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista