Trollhättebon Mirsad Bektic bodde i Srebrenica men lämnade landet strax innan kriget bröt ut med full kraft. Foto: Andreas Granath.
Trollhättan

Trollhättebo undkom Mladics folkmord

6:43 min

I dag inleddes rättegången mot den Bosnienserbiske generalen Ratko Mladic, även kallad "Srebrenicas slaktare", vid krigsförbrytardomstolen i Haag.

I dag inleddes rättegången mot den Bosnienserbiske generalen Ratko Mladic där han bland annat ställs till svars för massakern i Srebrenica 1995. 8 000 män och pojkar dödades då av Bosnienserbiska soldater.

Trollhättebon Mirsad Bektic bodde i Srenbrenica men lämnade Bosnien strax före kriget bröt ut med full styrka.

Han förlorade halva sin släkt i kriget, tror inte att rättegången kan lindra såren tillräckligt.

– Det är så mycket som har hänt, det var så fruktansvärt det som inträffade. Jag vet inte om något straff skulle räcka till. Tusentals och åter tusentals mördade människor. Barn, kvinnor, äldre, säger Mirsad Bektic.

Han lämnade Bosnien och Srebrenica bara någon månad innan kriget bröt ut.

Han hade märkt spänningarna mellan muslimerna, den grupp som han själv var en del av, och bosnienserberna på sin arbetsplats, men han anade aldrig vad som komma skulle.

I juli 1995 fanns Holländska FN-soldater på plats i Srebrenica, men hindrade inte de bosnienserbiska trupperna från att ta kontroll över staden.

Generalen Ratko Mladic, han som nu står åtalad, har setts på filmer där han bjudit barn på godis och lugnat människor, lovat dem att inget ska hända. Strax därefter lastades kvinnorna ombord på lastbilar och männen fördes ut på fälten, där de sköts.

8 000 män och pojkar dödades under ungefär elva dagar. Mirsad Bektics släkt halverades. Idag finns inte mycket att återvända till.

– Min familj halverades ungefär, alla män mördades i princip sommaren 1995. Men det finns många andra fmailjer som försvann helt och hållet. Jag känner trakten väldigt väl och det finns trakter som utplånades helt och hållet, hela byar försvann. Finns inte med på kartan!Alla är borta. Barn, vuxna, kvinnor, alla. Alla är borta, säger Mirsad Bektic.

Vad har du att återvända till?

– I princip ingenting. Det är bara bergstrakterna, tystnaden och ett område som är tömt på människor. Så enkelt är det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista