Guy Lofalk, Saabs rekonstruktör. Foto: Scanpix/Adam Ihse.
Saabs konkurs

Saabs Lofalk-strid upp i hovrätten

Striden om den tidigare Saab rekonstruktören Guy Lofalks arvode fortsätter. För nu har Saab överklagat tingsrättens beslut att inte granska arvodet.

– Det som bolaget menar är att konkursförvaltarna inte har rätt att återkalla deras begäran om prövning, säger advokat Patrik Ståhl, som är Saab och Saab Tools juridiska ombudet, till P4 Väst.

När Saab ansökte om konkurs begärde företaget också att tingsrätten skulle se över rekonstruktören Guy Lofalks arvode.

Först drev konkursförvaltarna att tingsrätten i Vänersborgs skulle granska Lofalks arvode. Men i samband med borgenärssammanträdet den 16 april återkallade de begäran att arvodet skulle granskas. Det gjorde att tingsrätten avskrev ärendet.

Men nu har Saab Automobile och Saab Tools, alltså inte konkursförvaltarna eller konkursboet, valt att överklaga beslutet till hovrätten.

Bolagen vill att hovrätten ska ändra tingsrättens beslut att avskriva prövningen.

I överklagandet står det att konkursförvaltarna aldrig diskuterade med Saab innan de drog tillbaka begäran – något de borde gjort, menar det juridiska ombud Patrik Ståhl.

– Min uppfattning är att konkursförvaltarna skulle kontaktat ledningen för bolagen.

Anledningen till överklagandet är att bolagen anser att förvaltarna helt enkelt inte har rätt att dra tillbaka begäran om granskningen och att tingsrättens har tagit fel beslut.

– Jag gör bedömningen att beslutet är felaktigt, säger Patrik Ståhl.

Guy Lofalk har tidigare sagt att han och hans medarbetare fått cirka 10,5 miljoner kronor för arbetet, resor och hotell under rekonstruktionen.

– Ett sedvanligt advokatarvode, menade Lofalk.

I överklagandet håller Saab fast vid att arvodet var för högt och att det inte var rimligt med tanke på det arbete som utfördes.

Nu ska Hovrätten för västra Sverige först besluta om det blir prövningstillstånd. När ett sådant besked kan komma är fortfarande oklart, enligt hovrätten.

P4 Väst har sökt konkursförvaltarna för en kommentar utan att lyckas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista