Uddevalla

”Sveriges imamer bör utbildas”

Sveriges imamer bör utbildas, så att de ger kvinnor råd som stämmer med svensk lagstiftning. Det säger ordföranden för Islamiska sunnicentret i Uddevalla Abdallah Abou-Taouk till P4 Väst, efter Uppdrag granskning i veckan.

Uppdrag granskning i veckan visade det att många imamer gav kvinnor med dold kamera rådet att inte polisanmäla, om de blir misshandlade av sin man.

– Det är viktigt att våra imamer har en korrekt utbildning och ett korrekt certifikat, för att det inte ska finnas meningsskiljaktigheter.

– Det här väcker ännu mer jobb för oss muslimer att gå ut och sprida det rätta budskapet till kvinnorna, säger Abdallah Abou-Taouk.

Både svensk lag och Koranen förbjuder misshandel av kvinnor. De sex av tio tillfrågade imamer i TV-programmet, som gav muslimska kvinnor rådet att inte anmäla sin misshandlande man, har alltså fel, säger han. Man ska självklart anmäla.

– Vilken misshandel det än gäller är inte tillåten, helt enkelt. Islam är den religion som starkast manar till att man behandlar sin fru och sin mamma väl, säger Abdallah Abou-Taouk.

Nio av tio imamer godkände också månggifte inför dold kamera i Uppdrag granskning. Det står visserligen i Koranen att man får ha fyra fruar, men inte att man måste. Och även här gäller svensk lag och det ska imamer förklara för folk, menar ordföranden för Islamiska sunnicentret i Uddevalla.

– I Sverige är det tillåtet att ha bara en fru och då måste vi följa svensk lagstiftning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".