Jordbruk

Översvämningar hotar bönders ekonomi

Översvämningar hotar att dränera böndernas ekonomi. Nu kräver Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, i Åmål, att staten tar sitt ansvar.

Det kommer att behövas stora investeringar för att rusta upp gamla underdimensionerade dräneringssystem för att möta de kraftigt ökade regnmängder som klimatforskare varnar för. Men de pengarna har inte bönderna.

– Det är så stora pengar att med den lönsamhet jag har i dag på spannmålproduktionen är det oerhört svårt. Vad jag och många andra gör är att vi hankar oss fram. Vi gräver kanske lite då och då för att få ordning på de system vi har och dika efter bästa förmåga, men redan där är kostnaderna relativt höga för att hålla nuvarande system i ett sådan skick att det fungerar, säger Lars Ottosson som driver en gård söder om Åmål.

Ottosson har skrivit en motion till LRF:s riksförbundsstämma, en motion som både avdelningen i Åmål och styrelsen i LRF:s regionstyrelse ställt sig bakom. Det är lika viktigt med en satsning på vattnets vägar som på annan infrastruktur som vägar och järnväg, anser LRF.

– Det bör ju vara centralt för staten att vi har en fungerande livsmedelsproduktion här i Sverige. Och med den lönsamhet som vi har i dag är ju investeringskostnaderna för att förbättra befintliga dräneringssystem orimligt höga mot de marknadspriser som råder i dag, säger Lars Ottosson.

Om bönderna investerar i nya system ökar det värdet på marken.

– Men det betalar man inga räkningar med utan räkningar skall ju betalas med den produktion man bedriver, säger Lars Ottosson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista