Foto: Bror Persson / Scanpix
Sverige

Snart är det sommar i hela landet

Nu finns det äntligen anledning att planera in solbad på stranden, ersätta vårjackan med T-tröja och putsa solbrillorna - högsommarvärmen har kommit till södra Sverige och sprider sig snart norrut. I helgen skiner solen i hela Sverige.

I början av veckan är det de i Götaland och Svealand som kan gotta sig i soligt väder med riktigt varma temperaturer - drygt 25 grader på sina håll. Men de riskerar också att stöta på lokala åskväder.

– Det är sommarvärme som rör sig i landet. Det är inlandet i Götaland och på Västkusten som får toppnoteringarna, säger meteorolog Alexandra Ohlsson hos SMHI.

På onsdag sprids varmluft in över södra Norrland och den väntas framåt helgen nå Norrbotten och de allra nordligaste breddgraderna.

– Då har värmen etablerat sig i hela Sverige med temperaturer på runt 20 grader, i norr mellan 15 och 18 grader, säger Alexandra Ohlsson.

Inte nog med en hel vecka i sommarens tecken - nästa vecka väntas också bjuda på sommarväder.

– Det fina vädret håller sig kvar så långt jag kan se, så åtminstone nästa vecka, säger Ohlsson.

Men den stundande värmeböljan är inte ovanligt tidig i år.

– Vi har ju inte precis varit bortskämda med värme i år. Sommarvärmen är faktiskt ganska sen, säger Alexandra Ohlsson.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista