En av de misstänkta förs in i rättssalen. Foto: Erik Abel/Scanpix.
Dubbelmordet i Långared

Två åtalas för brutala dubbelmordet

Kort efter det brutala dubbelmordet på ett äldre lantbrukarpar i Långared utanför Alingsås den 19 oktober föll polisens misstankar på två män. De greps i Polen i mitten av november och utlämnades en månad senare till Sverige.

De båda männen har utredningen igenom nekat till brottsanklagelserna om mord och grovt rån. Kassaskåpet som försvann från gården är inte återfunnet.

Trots deras nekande anser kammaråklagare Daniel Larson att det finns tillräckliga bevis för att åtala dem. I dag på förmiddagen planerar han att lämna in åtalet och förundersökningen på över 2 500 sidor till Alingsås tingsrätt.

Åklagaren Daniel Larson hade med sig åtalet i två kartonger som han lämnade in på Alingsås tingsrätt klockan 10. Åtalet omfattar cirka 2 500 sidor.

Männen åtalas för mord och grovt rån, i andra hand medhjälp till gärningarna.

"Bevisningen består bland annat av positioneringen av mobiltelefoner, skoavtryck som säkrats på brottsplatsen samt att samma ovanliga buntband som offren bundits med hittades hos den ene mannen i samband med gripandet i Polen" säger kammaråklagare Daniel Larson i ett pressmeddelande.

Åklagaren beskriver ganska kortfattat i sin stämningsansökan det kraftiga våld som det gamla lantbrukarparet utsattes för. Kvinnan kvävdes till döds med så kraftigt tryck mot halsen att det blev brott på tungbenet och skador på struphuvudet. Mannen fick kraftiga slag mot huvudet med brott på skallbenet och hjärnskador som följd.

De båda åtalade männen nekar till brotten.

Syftet med rånet var att komma över det kassaskåp som fanns hemma hos lantbrukarparet. Skåpet, stort och tungt, saknas fortfarande.

Mannen slogs ihjäl ute i ladugården medan kvinnan överfölls och ströps i sin säng. Både mannens och kvinnans arm- och fotleder var tejpade och bundna med buntband.

Alternativåtalet - som öppnar för att männen inte själva mördade eller rånade - består enligt Daniel Larson i att männen bistått vid förberedelser och rekognosering från den 8 oktober till kuppen den den 19 oktober. De ska då ha hjälpt till med transport av brottslingar och rånbyte.

Vittnen har berättat att de sett en bil i området bara ett par dagar före morden. Den observerades vid en skogsväg och användes enligt åklagaren vid rekognoseringen.

Bland det som hittats och som anses knyta männen till brottsplatsen är bland annat använt toalettpapper, där polisen gjort dna-analyser av avföringsresterna.

Rättegången startar den 4 juni och väntas pågå i sex dagar.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".