Conny Almkvist, projektledare på Niotech. Foto: Victor Jensen/P4 Väst.
Saabs konkurs

Ny Saabägare kan bli storkund

"Marknaden begränsas för varje dag"
1:46 min

Flera av de nystartade ingenjörsföretagen har nu allt svårare att hitta personer att anställda. De som jobbade på Saab börjar helt enkelt ta slut, menar företagen. Och många företag hoppas på en kommande Saab-affär.

– Det finns fortfarande en marknad, men den begränsas för varje dag som går. Det är många som suger efter duktig kompetens och våra forna Saabkollegor är ju erkänt duktiga inom alla områden. Det är inte bara vi i Trollhättan som försöker slåss om dem, utan även Göteborgsområdet attraherar, säger Conny Almkvist, projektledare på det nystartade företaget Niotech.

Företaget har i dag nio anställda, men siktar på att fördubbla den siffran till slutet av året.

Det har hitills gått över förväntan för fler av ingenjörsföretagen som startades i svallvågorna av Saabs konkurs. Det har till och med gått så bra att det nu är allt svårare att hitta några arbetslösa Saabingenjörer.

Ett annat av företagen, LeanNova, har som mål att öka antalet anställda från dagens 70 till mellan 100 och 200 vid årsskiftet. Nu har man fått gå ut och annonsera för att hitta rätt ingenjörer, då dessa inte finns i Saableden.

– Det är positivt problem, vi tycker det är väldigt bra och roligt att vi får vara ute och leta efter ingenjörer. Men samtidigt finns det en risk att vi inte kan ta till oss alla de uppdrag vi har framgent, säger vd:n Tomas Camén.

Att ingenjörerna från Saab börjar ta slut kan också vara ett problem för en eventuell köpare av Saabs konkursbo.

Men både Conny Almkvist och Tomas Camén ser gärna en ny ägare av Saab på listan över deras kunder.

– Absolut, vi ser oss som en klar spelare i det framtida upplägget, säger Almkvist.

– Vi hoppas vi kan bli en kund till de som köper Saab, säger Camén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".