Birgitte Torp, sjuksköterska och Jeanette Legesen, radiolog. Båda från den samverkande vården i Östfold i Norge. Foto: P4 Väst.
Sjukvård

Lyckat med mobil röntgen

1:24 min

Mobil röntgen är något som politikerna i NU-sjukvården vill införa. Alltså att sjuka människor kan bli röntgade hemma med hjälp av flyttbar röntgenutrustning.

 I Östfold i Norge har man använt mobil röntgen i nio månader, och det är ett lyckat projekt, tycker de som driver det.

– Nu lever vi i 2012, och jag tycker det är roligt och spännande att man faktiskt kan erbjuda nya tjänster till människor som har problem med att flytta sig till och från sjukhus, säger Jeanette Legesen som är en av dem som åker runt på sjukhemmen med röntgenutrustning.

Jeanette Legesen är i Strömstad på en konferens om samverkan i sjukvården. Hon är här för att berätta om det norska projektet, där röntgenutrustningen kan skickas ut, från sjukhuset till patienter på femton sjukhem i Fredrikstad och Sarpsborg.

Utrustningen är digital, så Jeanette kan se bilderna på en gång, och kan ibland ställa diagnos direkt.

Det handlar oftast om gamla människor med demenssjukdomar, som får den här hjälpen säger hon.

Och att använda det här systemet som argument för att dra ner på röntegnverksamhet på sjukhusen, det tror hon inte på:

– Det tror jag absolut inte, det här är ett tillskott. Människor behöver ju allt mera vård, och det här är för att avlasta den ordnarie vården, inte för att rusta ner. Det är för att bygga upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista