Bildmontage med den kinesiska flaggan gjort av P4 Väst.
Saabs konkurs

Fyra företag slåss om Saab

Holmqvist: ”Fyra företag är kvar”
1:02 min

Ytterligare ett kinesiskt bolag har visat sitt intresse för att köpa Saab Automobiles konkursbo. Därmed är det fyra företag som vill bli nya ägare till biltillverkaren i Trollhättan.

Ytterligare ett kinesiskt bolag har visat sitt intresse för att köpa Saab Automobiles konkursbo. Därmed är det fyra företag som vill bli nya ägare till biltillverkaren i Trollhättan

– Det är fyra stycken företag som fortfarande är kvar för att bjuda på helheten. Av dem är det Youngman som är allmänt känt och även indiska Mahindra och Mahindra, säger Lars Holmqvist tidigare vd för Clepa som numera jobbar på lobbingsorganisationen Kreab.

– Sedan har vi förstått att det finns ytterligare något kinesiskt bilföretag, som för mig är okänt, och dessutom ett konsortsium av kinesiska intressenter som skulle vara intresserade av att bjuda på helheten.

Saabaffären drar ut på tiden och bakgrunden är, enligt uppgifter, att det finns flera olika delar som är osäkra – saker som inte har med själva försäljningen att göra. Till exempel licensen till Saab 9-5.

En eventuell köpare måste därmed förhandla med många andra parter för att kunna starta en produktion.

Men konkursförvaltarna hoppas ändå på en försäljning innan sommaren och vill ha skrivit ett avtal innan maj är slut, enligt uppgifter.

Vilken av intressenterna ser du som den bästa köparen av Saab och det nu blir någon affär?

– Jag tror utan tvekan Youngman är den som ligger bäst till på grund av att de har varit med under en lång period, de har investerar väldigt mycket i Saab under den sista kritiska perioden under hösten och de fick även en del rättigheter i den nya plattformen Phoneix som säkerhet för de investeringarna.

– Jag förmodar att det är en komplicerad bild, men Youngman tror jag är de som ligger bäst till, sammanfattar Lars Holmqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".