Trollhättan

Fyra års fängelse för mammadråp

Kvinnan ville dö. Sonen trädde en plastpåse över hennes huvud och sprutade in startgas. Nu döms han till fängelse för dråp.

Den 70-åriga kvinnan hade till och med bestämt ett datum. Hon skrev ett avskedsbrev och hon bokade av hemtjänsten.

Enligt sonen, som förnekar mord men som medgett att det var meningen att hans mamma skulle dö, hade han försökt övertala henne att avstå. Men han accepterade hennes önskan och ville att hans gärning skulle bedömas som medhjälp till självmord och i andra hand som en handling han trodde var tillåten.

Vänersborgs tingsrätt konstaterar att hans uppgifter om att hon ville dö och att han utförde gärningen på uppmaning av henne, vinner stöd i utredningen.

Både han själv och andra har vittnat om att de båda hade en mycket god relation till varandra. Det saknas anledning att ens misstänka att han agerat på annat sätt än som han uppfattat var hennes önskan, skriver tingsrätten.

Rätten kommer fram till att omständigheterna som föranlett gärningen varit sådana att gärningen är mindre grov. Rätten väljer därför bort rubriceringen mord och bedömer den som ett dråp.

Straffvärdet ska inte understiga sex år, skriver tingsrätten, men väger in det faktum att mannen själv angav sig för polisen, som tidigare hade avskrivit fallet som självmord.

Han döms till fyra år för dråpet och ytterligare tre månader för andra brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista