Hotellbrand på Scandic Swania i Trollhättan i januari 2011 Foto: Cecilia Bäcklund
Trollhättan

Swaniabranden i Hovrätten idag

Med nya, kompletterande bevis, försöker nu åklagare Sune Johansson få en 34-årig man dömd för att ha anlagt branden på hotell Swania i Trollhättan förra vintern. Idag inleds rättegången i Hovrätten.

– Två nya vittnesförhör ska hållas, dels hur man har hanterat hans kläder som har hittats i efterhand och dels ett vittnesförhör avseende att han har eldat på ett annat ställe i stan tidigare på kvällen, säger åklagare Sune Johansson.

200 hotellgäster fick evakueras när branden bröt ut på hotellet i januari förra året. 34-åringen åtalades sedan, men friades av Vänersborgs tingsrätt.

Men när fallet idag ska upp i Hovrätten har åklagaren nya bevis som han hoppas kunna fälla mannen med. Det finns ett vittne som ska ha sett 34-åringen anlägga ytterligare en brand i kvarteret intill hotellet, och så har åklagaren fått stöd i en teknisk undersökning.

– Jag påstår att han har skvätt vätska på sig som han har velat tvätta bort, förmodligen i samband med att han har tänt på, den vätskan är någon form av teknisk sprit, säger Sune Johansson.

Han har inte bestämt sig för vilket straff han ska yrka på ännu.

– Men när det gäller grov mordbrand är straffet minst fyra år, säger Sune Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista