Anne Wennberg, verksamhetschef på Kvinnokliniken. Foto: Evelina Myrbäck/P4 Väst.
Sjukvård

Lugnare sommar väntas på Näl

1:13 min

Det är snart sommar och då brukar rubrikerna om tuffa tider för personalen på Näl avlösa varandra. Men i år kan det bli annorlunda.

– Vi startade redan i januari med rekryteringen av färdiga barnmorskor, tidigare år har vi börjat i maj och det har varit alldeles för sent. För då har de redan haft andra jobb. Därför har vi timanställt barnmorskor i januari så att vi har täckning över sommaren, säger Anne Wennberg som är verksamhetschef på Kvinnokliniken

Andra år har det stundtals varit tufft för barnmorskorna på Näl, Annika Wendel är en av dem och beskriver hur det varit.

– Det har varit mycket för oss. Det är klart att det blir en tyngre belastning på erfarna barnmorskor här om vi har många nya och ovana som kanske kommer från andra ställen.

Men förhoppningsvis så ska Annika Wendel och hennes kollegor, och inte minst alla mammor, pappor och barn på, få en bättre sommar i år då vikarierna har rekryterats flera månader innan. En lösning som ekonomin tidigare har satt stopp för.

– Det är dyrare att anställa dem tidigt, men vi har nytta av det på sommaren för vi har inte behövt använda oss av bemanningsföretag. Då anser vi att de konstnaderna äter upp varandra, konstaterar verksamhetschef Anne Wennberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista