Karl-Erling Trogen, från Munkedal, är styrelseledamot för National Electric Veichle Sweden som kan vara intresserat av Saab. Foto: Scanpix.
Munkedalsbo bakom ny Saab-intressent

Japan och Kina bakom Saabbud

National Electric Vehicle Sweden, med ett japanskt och ett kinesiskt företag som huvudägare, bekräftar att bolaget har lagt ett bud på Saabs konkursbo.

– Vi är intresserade av en produktionsanläggning i världsklass, den kompetens som fanns i bolaget och vad varumärket står för, säger talespersonen Mattias Bergman till P4 Väst.

Bolaget vill fortsätta att bedriva verksamhet i Trollhättan.

– Vi bekräftar att vi är en budgivare och att vi är fortsatt intresserade av tillgångarna i Saab, säger Mattias Bergman, talesperson för National Electric Vehicle Sweden.

Vad bolaget vill göra med Saab är Bergman förtegen kring.

– Vi kommer i dag inte gå ut och bekräfta vår affärsplan. Vi är intresserade av en produktionsanläggning i världsklass, den kompetens som finns, eller fanns, i bolaget och vad varumärket står för.

Om bolaget köper Saabs konkursbo kommer verksamhet fortsätta att bedrivas i Trollhättan, enligt Bergman. Men vad det innebär för de forna Saabanställda, vill han inte närmare kommentera.

– Inte i dagsläget. Vi återkommer och berättar om hur affärsplanen ser ut och om antal anställda.

Företaget bildades i april och har sedan i måndags ett nytt namn – National Electric Vehicle Sweden.

I styrelsen finns bara en ledamot, Karl-Erling Trogen, och suppleanten Mikael Kubu.

Karl-Erling Trogen, som bor i Munkedal, har tidigare varit vd för Volvo Lastvagnar och Mikael Kubu är vd för juristfirman Ackordcentralen och specialist på bland annat konkurser.

Företaget har haft en extra bolagsstämma den 2 maj i år och det finns 500 aktier i bolagen. Lite mer än hälften av dessa, 255 stycken, ägs av National Modern Holding Energy LTD och resterande, 245 aktier, ägs av Sun Investment LCC.

National Modern Energy Holding är baserat i Hong Kong och ingår i den kinesiska biobränslekoncernen National Bio Energy, med ungefär 7 000 anställda.

Den andra huvudägaren Sun Investment är ett japanskt riskkapitalbolag med fokus på hållbara energilösningar.

National Electric Vehicle Sweden har i ett års tid varit intresserat av Saab och bolaget bildades för en månad sedan med syftet att lägga bud på tillgångarna i Saab.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista