Saabs konkurs

EU-pengar glädjer Saab-uppsagda

Beslutet att ansöka om pengar glädjer Lena Johansson, som har jobbat 20 år på Saab och som nu vill börja studera till undersköterska.

– Jo, det är jättebra. Man bli ju överlycklig för då kan ju alla som vill läsa göra det. För man vill ju inte ta lån och då klarar man ju av det ändå. Då sätter man sig direkt på skolbänken, säger hon.

Regeringen har fått kritik för att det har tagit för lång tid att skicka in ansökan till Europeiska globaliseringsfonden, men nu har man fattat det formella beslutet att skicka in ansökan.

Det rör sig om 98 miljoner kronor, varav hälften är svenska pengar eftersom det krävs medfinansiering. Pengarna ska hjälpa 1 350 personer med bland annat utbildning, flyttbidrag och starta eget-bidrag.

– Vi vill använda de fonder som finns för det här kan leda till att ganska många personer kan få ännu mera hjälp, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) till P4 Väst under sitt besök i Trollhättan i dag.

Hur lång tid det kan ta innan man får ett besked från EU-kommissionen om det blir ett ja eller nej vet arbetsmarknadsdepartementet i dagsläget inte, men Hillevi Engström tror att chansen är stor för ett ja.

– Regeringens bedömning är att sannolikheten är hög för att vi får de här pengarna, men det är ändå EU-kommissionen som beslutar.

Vad gör ni om det inte blir några pengar?

– Då fortsätter vi. Vi har anslagit extra medel till arbetsförmedlingen i år. Men det gäller också att man fortsätter med matchning, jobbcoaching av olika slag, arbetsmarknadsutbildningar och praktik, säger Engström till P4 Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista