Foto. Scanpix.
SAabs konkurs

"Har Obama svarat på brevet än?"

I dag har P4 Västs besökare chattat med vår bilindustrireporter Victor Jensen. Frågorna kom bland annat att handla om hur vi tänker kring vår Saab-bevakning. Läs chatten i efterhand!

Robin Nilsson, moderator: Hejsan! Nu börjar vi chatten med Victor Jensen, P4 Västs Saabreporter. Vi satsar på att hålla på i cirka 30 minuter. Varsegod att ställa din fråga!

12:57, 25 maj 2012

<

jocke: Kommer bilarna att heta SAAB? Och blir de byggda på SAABs plattform Poenix?

Victor Jensen: Konkursförvaltarna har tidigare sagt att alla intressenter är ute efter varumärket, och den "nya" spekulanten National Electric Vehicle Sweden sa i går att de också är intresserade av det som Saabs varumärke står för. Men frågan är sedan huruvida en köpare måste ha ett godkännande från Saab AB och Scania också. Förmodligen kommer Phoneix-plattformen vara inbladad på något sätt, eftersom den är en av de mest värdefulla tillgångarna i konkursboet.

13:00, 25 maj 2012

britt: youngman betalade ju en stor summa pengar i förskott för bilar som SAAB skulle bygga och leverara till dem.-Hur går det med de pengarna ? Är de borta och bilarna med dem ???

Victor Jensen: Det var framförallt Pang Da som betalade pengar för billeveranser. Förmodligen kommer de inte få några pengar eftersom det finns så många andra fordringsägare som står före i kön.

13:01, 25 maj 2012

THn: Snyggt med en chatt! Hur tror ni det går med Saab? Kommer de kunna överleva och vem kommer köpa?

Victor Jensen: Tack, roligt att svara på era frågor! Det är svårt att sia om i nuläget, men klart är ju att det finns olika företag som är intresserade av bilproduktion i Trollhättan och av varumärket. men det kommer kosta väldigt, väldigt mycket pengar att få Saab på fötter igen. Har pratats om över 10 miljarder kronor. Vem som kommer få köpa Saab vet vi inte i nuläget, men konsortiet National Electric Vehicle Sweden har nämnts som ett av de hetare språen just nu.

13:03, 25 maj 2012

Bobs: Det har ryktats om att BMW vill ha Saab, är det något ni känner till? Tack för bra Saabrapportering!

Victor Jensen: Ja, det har funnits rykten om att BMW varit intresserad av delar av Saab, men inget som har gått att få bekräftat. BMW nekar också till det. Tack för det!

13:04, 25 maj 2012

Fråga!: Vad är Phoenix egentligen?

Victor Jensen: Det är en plattform som man kan bygga framtidens Saabbilar på. Den är utvecklad av Saabstekniker, men är inte färdig än utan det kommer ta typ 2-3 år att göra färdigt den, beroende på en eventuell ny ägares önskemål.

13:06, 25 maj 2012

Magnus: Kommer konkursförfarandet redovisas i efterhand och isf hur? Man är ju nyfiken på vilka bud som funnits och hur de värderats och att gäldenärer fått sin intressen bevakade på bästa sätt.

Victor Jensen: Det mesta kommer nog inte att redovisas, eftersom sekretessavtal har skrivits under med spekulanterna. Men konkursförvaltarna ska skriva en förvaltarberättelse, där är en stor del också varför det blev konkurs för Saab. men konkursförvaltarna kan inte i princip välja vem som ska få köpa utan det handlar om den som har det högsta budet.

13:08, 25 maj 2012

britt: Har Obama svarat på brevet från Metall än ??

Victor Jensen: Nej, inte än så länge.

13:08, 25 maj 2012

Robin Nilsson, moderator: Till Britt: Jag vill bara tillägga att vi fortsätter försöka få tag i Obama. Men som Victor skrev har vi inget svar än.

13:10, 25 maj 2012

<

Iggy: Har ni hört något rykte idag? Kan ni uppdatera oss på vad som har hänt sedan igår?

Victor Jensen: Det har varit lugnare i dag, efter att konsortiet gått ut och bekräftat sitt intresse för Saab. Så inget senaste nytt direkt. Här kan du läsa gårdagskvällens sammanfattning https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=5120322

13:10, 25 maj 2012

Lalle: Hej! Jag är en trogen lyssnare. Är Martin Larsson fortfarande aktuell som vd om Youngman köper Saab?

Victor Jensen: Tack för att du lyssnar. Eftersom Youngman, enligt P4 Västs källor, inte längre är med i diskussionerna, så blir nog inte Youngman det nya ägarna. Men Martin larsson kan säkert ha en framtid i ett eventuellt nytt Saab, han sågs ju som många som den nya vd:n.

13:12, 25 maj 2012

EX: Går på samma linje som "Fråga". Varför vill så många ha den där Phoenix?

Victor Jensen: Den är toppmodern och till exempel kan man tillverka olika stora bilar på samma plattform. Speciellt med den är att man kan bygga bilar både med och utan elektrisk drivning för elhybriddrift.

13:15, 25 maj 2012

Andreas: Är det troligt att vi får ett besked nästa vecka? Känns som att man hört flera gånger att förhandlingarna går in i slutskedet. Är det realistiskt att tro på en fortsatt livskraftig bilproduktion i Trollhättan?

Victor Jensen: Det är jättesvårt att svara på, men mycket pekar på att ett besked kan komma nästa vecka. Dels vad vi hör från personer med insyn i försäljningen och dels att försäljningen hela tiden kostar pengar och då kan man inte hålla på hur länge som helst. Men det har dragit ut på tiden en aningens, helt klart. Om det är realistiskt eller inte beror dels på hur mycket en ny ägare är villig att satsa, men man ska ha klart för sig att det finns en överkapacitet hos biltillverkarna.

13:18, 25 maj 2012

britt: Är det inte konstigt att en ny intressent dök upp nu? Trodde att dörren var stängd för nya spekulanter

Victor Jensen: Intressenten är inte ny så tillvida att man har tillkommit nyss, utan att det är först nu som man har bekräftat sitt intresse och gått ut och pratat med media. Vi har under en längre tid hört rykten om just detta konsortiet, rykten som nu till stor del bekräftades.

13:19, 25 maj 2012

Byggaren: Jag gillar er Radio Väst men en sak är jag fortfarande arg över. Att ni samma dag som Saab gick i konkurs spelade en massa glada låtar i radion. Jag gillade inte det.

Victor Jensen: Tack för att du lyssnar och hoppas du fortsätter med det! Vi tar givetvis åt oss av den kritiken.

13:20, 25 maj 2012

fd saabanställd: Hur har ni tänkt kring er rapportering om våra uteblivna löner. Tycker det hra varit för lite kring det.

Victor Jensen: Vi har rapporterat om det när det har kommit kritik från t.ex. fackförbunden att löngarantin har dröjt och varit ett problem. Vi har försökt bevaka det eftersom det givetvis är en viktig del för alla som jobbade på Saab. Har du problem med den får du gärna höra av dig till oss.

13:22, 25 maj 2012

Iggy: Har ni hört varför Youngam gav upp? Tog de beslutet själva eller så var de utslängda av förvaltarna? Jag har en teori att Youngman ville inte fortsätta och då fick NEVS mycket uppmärksamhet för att ballansera mot Mahindra (som var kvar som ändå kandidat och som då kunde sätta press på priset).

Victor Jensen: Enligt våra källor gav Youngman inte upp utan det var konkursförvaltarna som tackade nej till deras bud. En av anledningarna ska ha varit att Youngman inte hade pengar utanför Kina och att det gjorde att en försäljning kunde ta tid.

13:24, 25 maj 2012

Robin Nilsson, moderator: Vi kör i fem minuter till! Så har ni fler frågor ställ dem nu!

13:25, 25 maj 2012

Mullerboy: Det där med att muller skulle förhandla, stämmer det?

Victor Jensen: Det var, enligt uppgifter, så att Spyker tittade över möjligheter som fanns i avtalen med General Motors. Men om Muller skulle komma och förhandla eller inte, var oklart. Men Muller tillbakavisade det.

13:26, 25 maj 2012

Trollhättan: Jag läser Ttela och lyssnar på er varje dag. Ofta har ni samma nyheter men på olika sätt. Hur väljer ni ut vad ska ni prata om i radion?

Victor Jensen: Roligt att du lyssnar på oss! Dels kan det bero på att man har olika sätt att jobba på beroende på om det är radio eller tidning och dels kan det bero på vad vi tycker är det mest intressanta och vilka personer vi har pratat med. Jag har en nyhetsproducent som jag bollar olika ideér med och sedan kommer ju alla på redaktionen också med olika ideér som vi kan göra. Men vi diskuterar alltid igenom vad vi ska ha med och hur vi ska göra det begripligt för alla som lyssnar.

13:29, 25 maj 2012

Robin Nilsson, moderator: Tack allihopa för att ni var med och ställde frågor! Har ni fler frågor eller tips kan ni höra av er till nyheter.vast@sverigesradio.se

Vi hörs!
// Victor Jensen och Robin Nilsson

13:31, 25 maj 2012

<

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista