15 poliser bevakade rättegången vid Uddevalla tingsrätt, och åhörarna blev visiterade när de gick in. Foto: Maria Loewen/P4 Väst
Uddevalla

Hårdbevakad knivrättegång avslutad

Ord stod mot ord i Uddevalla tingsrätt idag när rättegången mot tre män, varav två med koppling till det kriminella nätverket Brödraskapet, avslutades. De tre stod åtalade för att ha överfallit tre män i mitten av mars.

Två bröder och en son till en av bröderna vittnar om att de blivit överfallna av tre män i Uddevalla. Bröderna ska ha blivit knivskurna i ryggen och buken och ena broderns son blev hotad till livet. De åtalade ska sedan ha gett sig av från platsen, men dessa nekar till brott och bara en av de åtalade kommenterar händelsen.

Under rättegången har flera av åhörarna visat sig i Brödraskapets västar, och flera poliser har därför bevakat tingsrätten.

Flera vittnen har hörts. Bland andra en polis som säger att han haft kontakt med sonen efter händelsen som beskrivit de tre männen och händelseförloppet för polisen.

En annan man och dennes son vittnade också, då en av de åtalade arbetade med att renovera mannens lägenhet ihop med dennes son. Men här går meningarna isär. Den åtalade menar att han ska ha befunnit sig i lägenheten hela dagen ända till sent på kvällen medan mannen som äger lägenheten säger att den åtalade lämnade lägenheten redan på eftermiddagen. Det finns också ett kvitto från en hamburgerrestaurang och bilder från övervakningskameror som tyder på att den åtalade befunnit sig på restaurangen.

De åtalade är tidigare kända hos polisen, och åklagaren yrkade på fängelsestraff mellan 1 till 2 år för grov misshandel, olaga hot, grovt brott och medhjälp till brott.

Försvararen menar att bevisen som knyter de åtalade till brottsplatsen är bristfälliga och att vetskapen om att männen har kopplingar till Brödraskapet färgar rättens bedömning av de åtalade.

– Det finns ingen teknisk bevisning, inga utomstående vittnen, så det här som målsägarna påstår att de blivit utsatta för bekräftas inte av någon eller någon som helst utredning. Det går inte ihop, säger advokaten Michael Hansson.

Maria Loewen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista