1 av 4
Skärmdump från bohuslaningen.se och ttela.se 24 maj klockan 15:31.
2 av 4
Skärmdump från VLT.se den 24 maj.
3 av 4
Skärmdump från Närkes Allehanda 24 maj.
4 av 4
Skärmdump från Hallands Nyheter 24 maj.
Bohusläningen och Ttela

Din kvitterholk var inte lokal

På Bohusläningen och TTELAS hemsidor har läsarna kunnat följa livet i en fågelholk under lång tid. Tidningarna har framställt holken, som utrustats med en webbkamera, som deras, men nu visar det sig att flera lokaltidningar runt om i hela Sverige delar på samma holk.

– Nu tror jag att många känner sig lurade, om man tittar i kommentarsfältet är det många som engagerat sig i det här, säger Ulrica Hedman, medieforskare och doktorand vid Göteborgs universitet.

Ulrica Hedman, som själv tittat in i Bohusläningens holk flera gånger, anser att det är synd att lokaltidningarna inte varit tydliga med att de delar holk med andra.

– Det är lite synd, då missar lokaltidningen chansen att vara lokal, och det är det som lokaltidningen egentligen är riktigt bra på, säger hon.

Tidningarnas läsare har kunnat följa både blåmesar och talgoxar genom webbkameran som har suttit inne i holken. Flera av tidningarna skrivit om fåglarna på ett personligt sätt, kallat fåglarna våra, och fått läsarna att tro att holken suttit någonstans i närheten. Härom dagen dog talgoxen som bodde i holken och det blev uppenbart att alla tidningar använt sig av samma holk. När P4 Väst ringer upp Bohusläningens chefredaktör Inga-Lill Sundhage vill hon inte ge några kommentarer.

TTELA:s chefredaktör Morgan Ahlberg däremot menar att den lokala vinkeln inte har så stor betydelse.

– Vi har nog inte tänkt så långt på det sättet, det är mest en rolig grej. Var exakt den är har vi inte känt varit så jätteviktigt, säger Morgan Ahlberg.

– Det är rätt mycket teknik i det där, så det har varit onödigt att varje tidning har sin egen.

Många använder Kvitterholken!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".