Wanja Lundby Wedin vid LO-kongressen förra året. Foto: Scanpix.
LO-kongress

LO slåss för förlorade medlemmar

1:34 min

I dag inleder LO sin kongress i Stockholm med "Jag vill jobba" som tema. Och det blir ett hårt arbete för LO att ta tillbaka förlorade medlemmar.

En halv miljon färre medlemmar än för drygt tio år sedan, och en avtalsrörelse som präglats av splittring mellan olika förbund.

Så hur mår LO?

– Vi får ju försöka att se till att det blir samordning för det är ju inte bra när man går isär i sina åsikter. Det tror jag nog att man har lärt sig, säger Marie-Louise Ekberg, kassörska från Uddevalla och förtroendevald i Handelsanställdas Förbund. Hon är ombud på LO-kongressen för första gången:

För fyra år sedan skrev Handels en motion till LO-kongressen med krav på åtgärder för att öka antalet medlemmar.

Nu kommer den motionen tillbaka ordagrant med tillägget "efter fyra förlorade år".

– Det är framför allt unga som inte går med. Det gäller att man får trygga anställningar. Det är många som går på timmar och då är det lite svårt att få med dem, säger Marie-Louise Ekberg.

Organisationsgraden i LO har sedan 2000 sjunkit från 85 till 69 procent. En av tre som skulle kunna vara med i facket är det inte, i Handels omkring hälften.

– Om man bara förklarar medlemskapets värde ordentligt brukar det inte vara något problem, oavsett om de är unga är gamla.

90 procents ersättning i sjukförsäkringen och slopad karensdag är andra krav som Handels tar med sig till LO-kongressen. Och så väntas metallaren Karl-Petter Thorwaldsson bli ny ordförande efter Wanja Lundby Wedin.

-– Det är synd kan jag känna att det blir en man. Det borde ju vara mer kvinnligt i toppen, men jag tror nog att han är ett bra val. Han är ju Handels i botten eftersom han har varit ABF-are, då var han med hos oss. Så jag hoppas på att han är ordentlig, säger Marie-Louise Ekberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista