Lasse Svensson, vd för LBC Värmdal, menar att dieselstölderna är ett enormt problem. Foto: Charlotte Andersson.

Dieselstölder värda miljoner i Dalsland

1:10 min

Dieselstölder från lastbilar och maskiner ökar dramatiskt och skapar ekonomiska problem för många små åkeriägare.

– Man kan lätt bli av med några hundra liter och det blir kännbart. Det gäller att jobba med säkerheten och komma före tjuven, även om det är svårt, säger Lasse Svensson, vd för LBC Värmdal, som är ett transportföretag som ägs av 65 åkerier.

7 300 dieselstölder anmäldes i Sverige förra året, stölder med ett pengavärde på 47 miljoner kronor. Dessutom finns det ett stort mörkertal, då många låter bli att anmäla dieselstölder.

LBC Värmdal har vid kontoret i Åmål förstärkt med extra belysning och kameraövervakning för att skydda sig. De lastbilar som står parkerade över natten har nästan tomma tankar. Förarna tankar istället upp lastbilarna innan de åker på morgonen.

Entreprenörmaskinerna som står i grustäkter eller i skogen är också utsatta för ett hårt stöldtryck i Dalsland och Värmland, och branschorganisationen är oroad.

Annika Persson är regionchef vid Sveriges åkeriföretag och ser hur stölderna blir allt fler.

– Vi har en känsla av att stölderna ökar dramatiskt. Vi uppmanar åkarna att anmäla alla stölder för att få in statistik och få siffror som visar hur mycket som stjäls, säger Annika Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista