Mördarsniglar. Foto Karin Markhede.
Sommarväder

Vädret avgörande för mördarsniglarna

För att frisera problemet med snyltare i trädgården gäller det att klippa huvudet av boven - den så kallade mördarsnigeln. Sniglarna har haft en bra vinter och vår och i sommar kan de bli fler än på länge.

I juli och augusti kläcks det flest mördarsniglar och kläckningen kan fortsätta ända in i oktober om sommaren blir fuktig.

– Det har varit en gynnsam vår för sniglarna och äggläggningen börjar om en månad, säger Torsten Nordander, intendent på Göteborgs Naturhistoriska museum.

De övervintrande sniglarna kommer dock i olika storlekar och en del måste växa på sig under ett par månader innan de kan lägga ägg. Men för att äggläggningen ska ske vill snigeln ha det varmt och fuktigt.

– Blir det soligt, varmt och inget dagg på nätterna kommer de ligga stilla och vänta på bättre tider, säger Nordander.

Och blir det torrt kan vi vänta oss en mer snigelfri sommar.

Att helt utrota snigeln från trädgården är omöjligt men Nordanders tips är att klippa av huvudet eller lägga ut gift i små plastaskar för att minska antalet.

Kläcks det sniglar ända in i oktober och den kommande vintern blir gynnsam, med tjocka snötäcken, kan vi förvänta oss rekordmånga sniglar nästa sommar enligt Nordander.

TT

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista