ABF-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson har, om han väljs till LO-ordförande, en tuff enande uppgift framför sig. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Metallare tar över som LO-ordförande

I dag har den nya LO-ordföranden valts. Valberedningens val är IF Metalls kandidat Karl-Petter Thorwaldsson. IF Metall Norra Älvsborgs ombudsman Leif Håkansson känner Karl-Petter Thorwaldsson sedan många år och tror han har vad som krävs.

– Han har de senaste tio åren varit ordförande för ABF, vilket gör att han har en vana av stora organisationer. Han är en person som kanske inte är en genuin förhandlare, det vore lögn att säga, men det är nog inte det LO behöver just nu. Nu behöver man någon som kan ena LO och komma ut med idéerna om framtiden och visioner. De sakerna tycker jag Karl-Petter har, säger han till P4 Väst.

Den nye LO-ordföranden kommer få en tuff och viktig uppgift i att ena förbundet. De olika fackförbunden inom LO har varit oeniga om hur lönebildningen ska fungera.

Karl-Petter Thorwaldsson fick stöd av starka industrifack som IF Metall medan hans främsta motståndare, Tobias Baudin hade stöd av traditionellt svagare LO-fack som Kommunal.

Men att valberedningen utsett Karl-Petter Thorwaldsson till sitt val kan vara ett tecken på att han har brett stöd i LO. Kommunal Vänervästs kongressombud Christina Dahlström litar på att valberedningen har gjort sitt jobb och att den nya ledningen tar ansvar för LO.

– Det är detta man har kommit fram till som ska bli ett bra team, och jag ställer mig bakom det, även om vi nominerade Tobias Baudin från början. Han är också sugen och nöjd med det förslag som valberedningen har lagt, säger hon.

Leif Håkansson, vars förbund nominerade Karl-Petter Thorwaldsson, tror att han väljs som en enande kraft.

– Det har ju varit en del motsättningar och där kan man ju tro att Karl-Petters erfarenhet kommer bidra till att han har något enklare att samordna LO. Men det där vet vi ju inte. Det är inte bara så att det är ordförandens sak, förbunden måste vilja också, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista