Ska friskolor få ta ut vinst eller inte? Frågan delar miljöpartiet, men Peter Rådberg, riksdagsledamot från Trollhättan, hoppas att partistyrelsens linje ska gå igenom. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX
Miljöpartiets kongress

Vinst i friskolor delar Miljöpartiet

I dag fortsätter Miljöpartiets kongress och man ska fatta beslut om friskolorna ska få ta ut vinst eller inte. Inom partiet finns det två linjer i frågan.

– Frågan är om man inte ska få gå med vinst över huvud taget eller om den största delen ska gå tillbaka till verksamheten, och det är ju det partistyrelsen vill. Ska man inte få göra en enda krona i vinst så kan man ju slå undan fötterna helt och hållet just för friskoleverksamheten. Den linjen driver jag inte själv, och inte heller partistyrelsen, säger Peter Rådberg, riksdagsledamot för miljöpartiet från Trollhättan

Även om Miljöpartiet är vänligt inställda till friskolor så finns det alltså två olika sätt att se på friskolornas vinster. Det ena sättet, som partistyrelsen företräder, är att bolagsordningen för friskolor och andra välfärdsföretag ska skrivas om så att syftet med företaget inte längre är att gå med vinst, men att det inte är förbjudet att ta ut vinst. Det andra sättet är att helt förbjuda vinstuttag i friskolor.

Det har under flera år funnits en stor minoritet i partiet som velat stänga vinstuttaget för friskolor, men i omröstningar så har de friskolevänliga oftast vunnit. Peter Rådberg menar att det här är en viktig fråga för partiet.

– Vi är ju för friskola och då måste de få möjlighet att också bedriva en verksamhet. Och en offentlig skola måste ju också gå med vinst i den meningen att man inte kan göra av med alla pengar, utan du måste ju ha några kronor över även där. Men de pengarna går ju också tillbaka in i verksamheten, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista