Näringsminister Maud Olofsson och den ryske bankmannen Vladimir Antonov. Foto: Bertil Ericson och Jonas Fröberg/Scanpix. Bildmontage: P4 Väst.
Saabs konkurs

Olofsson väntar KU-kritik för Antonovtystnad

Förra näringsministern Maud Olofsson väntas få kritik i en rapport som riksdagens konstitutionsutskott (KU) ska presentera i morgon, uppger SVT:s Rapport.

Maud Olofsson kritiseras för att hon och regeringen inte delade med sig av de uppgifter de hade om den ryske finansmannen Vladimir Antonov som då var intresserad av att investera i Saab. Hemlighetsmakeriet ska ha lett till att processen tog onödigt lång tid.

– Saab jobbade med Antonov som finansiär under mycket lång tid, och visste då regeringen att detta inte var möjligt, så slängde Saab bort väldigt mycket tid, och det kostade väldigt mycket pengar, säger Jörgen Hellman, som är socialdemokratisk riksdagsledamot från Lilla Edet och en av de som anmälde Olofsson till KU.

Om Maud Olofsson och regeringen får den här kritiken från KU, blir ni nöjda då?

– Nej, en KU-anmälan löser ju inte Saabproblematiken, utan det här är mera för att få en rätt historieskrivning, säger Jörgen Hellman.

KU väntas komma med sin kritik på torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".