Sten Agnholm påminner om att man aldrig ska bada ensam. Foto: Birgitta Andersson/P4 Väst
Sverige

Så badar du säkert i kallt vatten

1:37 min

Jättevarmt i luften har det varit den senaste veckan, men isande kallt i vattnet. Och efter att fem personer drunknat i Sverige i pingsthelgen, så varnar nu Svenska Livräddningssällskapet för att ge sig ut och simma, när vattnet är så kallt.

På Gustavsberg i Uddevalla träffade P4 Väst Tilda Lundgren och hennes mamma Maria Söderberg, som hade varit ute och badat i helgen.

– Det var roligt och ganska kallt, säger Tilda, som nog var i vattnet så länge som tio minuter ändå.

– Jag lekte med mina storebrorsor.

Tilda simmade inte, utan höll sig på grund vatten och lekte, så hon höll värmen rätt länge. Och det är precis så man ska göra, så här tidigt, när vattnet fortfarande är så kallt. Det säger Sten Agnholm i Svenska livräddningssällskapet i Bohuslän och Dalsland till P4 Väst. Livräddningssällskapet varnar särskilt för att bada ensam och för att ge sig ut och simma. Så länge det är under 18 grader i vattnet är det alldeles för kallt för det, för kroppen kyls ner fort och risken är att man sjunker när blodtillförseln stryps till armar och ben.

Sten Agnholm menar att man ska skilja på att bada och att simma, så här års.

– Ta det lugnt och plaska runt lite, man behöver inte simma hundratals meter och framför allt inte rätt ut.

Man ska alltså hålla sig utmed stranden och dessutom aldrig bada ensam, säger Sten Agnholm.

– Vi saluför en slogan att man ska "badvakta varandra", så att någon ser om det händer något oväntat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista