Foto P4 Väst
Åmål

Ansvariga befäl försvinner - polisen orolig

1:20 min

Polisledningen vill att polisen i Åmål, på försök, ska testa telefonbedömning av personer som ska in i arresten.

Det ansvariga befälet sitter i Trollhättan under natten och ska bedöma över telefon.

Via telefon ska det ansvariga befälet ta beslut om personen klarar en arrestnatt eller måste till sjukhus.

– Vi tycker det är sorgligt. Det är ingen utveckling utan ett steg tillbaka, säger Raymond Coleman som är ordförande i fackföreningen Polisförbundet i Fyrbodal. Polisförbundet har suttit många timmar i förhandlingar kring det nya försöket.

Vad säger de berörda befälen?

– De är bestörta och det är inget överord. Det är det inre befälet som kommer ställas till fullt ansvar om något går fel i arresten för den intagne, säger Raymond Coleman.

Tidigare har det funnits befäl på polisstationen i Åmål dygnet runt. Då har det erfarna befälet tillsammans med polispatrullen avgjort om den omhändertagna klarar en natt i arresten utan sjukvård.

Befälet har också kunnat kontrollera personen under natten, utöver att det finns en väktare.

I Åmål finns det numer stationsbefäl bara på dagar och kvällar, inte nätter.

Om polisen tar hand om en person under natten, ska polispatrullen ta kontakt med inre befäl i Trollhättan som ligger tio mil bort och beskriva hur fallet ser ut.

Därefter är det befälet som har ansvaret för den omhändertagna.

Det här tillvägagångssättet finns på fler håll i Sverige och sparar pengar till polismyndigheten eftersom det blir färre polisbefäl.

– Man har tvingat igenom detta på flera myndigheter i landet de senaste åren. Det är ingen som är positiv, säger Raymond Coleman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista