Tidigare i år var det många som hade samlats för att demonstrera mot skolneddläggningarna i Vänersborg. Foto: Andreas Granath/P4 Väst
Vänersborg

Vänersborg närmare ett skolbeslut

Skolbeslutet närmar sig i Vänersborg
1:32 min

Det drar ihop sig till beslut i skolfrågan i Vänersborg och oenigheten bland politikerna bäddar för en ovisshet om utgången.

I morgon, onsdag, diskuterar kommunstyrelsen ett förslag som har bearbetats en en hel del under våren.

Det ursprungliga tjänstemannaförslaget gick ut på att lägga ner alla mindre skolor och koncentrera resurserna så att pengarna skulle räcka.

Elevkullarna har blivit mindre och Vänersborg har för många skollokaler, ibland på fel ställe.

Men efter att ha genomfört en medborgardialog och efter diverse turer i Barn- och ungdomsnämnden, senast på ett extrainsatt möte i går där det tidigare framröstade förslaget fick förtydligas, så är förslaget nu att alla skolor som har elever ska vara kvar och att det ska utredas om Väne Ryrs skola ska öppnas igen.

Sundals Ryrs skola är den enda som läggs ner och majoriteten vill dessutom utreda om det ska byggas ut eller byggas nytt i Vänersborgs västra stadsdel. Där är barnen snart för många för de skollokaler som finns.

Men nämnden är inte enig när den skickar förslaget vidare till kommunstyrelsen. Ordföranden i BUN, moderaten Lena Eckerbom Wendel tycker annorlunda:

- Jag tycker att det hade varit klokare, för elevernas skull, att prioritera undervisning före lokaler när man inte kan få allt, säger Lena Eckerbom Wendel.

Och sista ordet är ännu inte sagt, för både kommunstyrelse och kommunfullmäktige ska fatta sina beslut i juni.

- Jag skulle tro att i kommunstyrelsen kommer det att komma nya vinklingar och formuleringar eller förslag till beslut, säger Lena Eckerbom Wendel.

Många av föräldrarna som deltagit i skoldebatten under våren tycker att kommunen ska satsa mer pengar på skolan, för i en jämförelse så finns det många andra kommuner som lägger mer per elev.

- Vi betalar mer skatt än de flesta andra kommuner och ändå satsar vi mindre pengar på skolan - det tycker jag är konstigt, säger Ulrika Holmqvist som är ordförande i Dalboskolans föräldraförening till P4 Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".