Foto: Lasse Hejdenberg/Scanpix.
Saab

Buskhe: ”Satsa i Sverige eller glöm Saab-köpet”

Saab AB:s vd Håkan Buskhe uttalar sig nu till Svd om försäljningen av Saab Automobile.

som Saab AB:s vd, Håkan Buskhe, uttalar sig om Saab-affären. Och han är tydlig med vad han tycker.

Han kommer i praktiken blockera köpare som inte vill satsa i Sverige – allt för att behålla Saab i Sverige.

– Vi tror att det är viktigt för att land som Sverige att ha både forskning och utveckling – och produktion. Om det finns hållbara alternativ som kommer upp med det – alltså som har ett svenskt perspektiv, så kommer vi inte att vara negativa, säger Buskhe till Svd.

Han menar att han i praktiken kommer blockera en köpare som inte vill behålla Saab Automobile i Sverige.

– Eftersom Saab AB har 80 procent av försäljningen utanför Sverige och 80 procent av tillverkningen och utveckling i Sverige så finns det en poäng att vårda det svenska och det som är kopplat till Saab: svensk ingenjörskonst, svensk kvalitet. Så tänker jag när gäller Saab Automobile också, säge Buskhe.

Saab AB arbetar strategiskt nära en av Saab Automobile-spekulanterna, Mahindra. Saab AB vill sälja krigsflygplanet JAS Gripen till Indien

Men det du vet om exempelvis Mahindra och Youngman – känns det positivt?

– Jag vill inte gå in på det. Jag hoppas att de tar tillvara på Saab ur ett svenskt perspektiv, säger Håkan Buskhe till Svd.

Kan det bli så?

– Det är ingen hemlighet att vi jobbar väldigt mycket med Mahindra i olika strategiska partnerskap. Mahindra känner vi, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista