Rektor Inger Carlsson, fritidspersonal Annelie Sundin-Voimäki och Ulla-Karin Törnkvist på Frändeskolan. Foto: Birgitta Andersson.
Vänersborg

Rektorer: ”Kan bryta mot lagen”

Fritidshemmen i Vänersborgs kommun måste få mer pengar, annars riskerar kommunen att bryta mot både skollagen och arbetsmiljölagen. Det skriver nio rektorer till verksamhetschefen.

På Frändeskolan i Frändefors jobbar Ulla-Karin Törnkvist och Annelie Sundin Voimäki.

De säger till P4 Väst att deras arbetssituation blivit mer och mer frustrerande de senaste åren och att fritids numera mest är barnpassning, i stället för en pedagogisk verksamhet

– Det är stor frustration, för man hinner inte med barnen. Det känns inte som att vi kommer att kunna följa läroplanen fullt ut, säger Annelie Sundin Voimäki.

Ulla-Karin Törnkvist håller med.

– Det har ju blivit att man har barnpassning och ser till att de får mat i magen på eftermiddagen. Det är inte mycket annat som går att genomföra, säger hon.

För fem år sedan var de nio vuxna på drygt hundra barn på fritids på Frändeskolan. Till hösten blir de fem vuxna på lika många barn.

Rektor Inger Carlsson, en av de nio rektorer som nu varnar för att man inte kan ha en acceptabel verksamhet, säger till P4 Väst att ska de hålla budget så klarar de inte kvalitetskraven.

– Vi klarar inte kvalitetskraven, vare sig det gäller barnens trygghet och trivsel, den pedagogiska verksamheten eller personalens arbetsmiljö.

Hon befarar att de kommer att bryta mot både skollagen och arbetsmiljölagen. Det är därför rektorerna vill ventilera sin oro och har skickat brevet till verksamhetschef Anne-Len Kriewitz.

Hon har redan informerat politikerna om situationen, säger hon till P4 Väst, och tycker att det krävs mer diskussioner om fritidshemmens ekonomiska läge.

– Gör man inga fler förändringar i strukturerna, så behövs det extra resurser.

– Nämnden är informerad och riskbedömningar är det vi får jobba med i nästa steg, säger Anne-Len Kriewitz.

Och rektorn på Frändeskolan Inger Carlsson tycker att kostnaden för Arena Vänersborg, som ofta kommer upp i skoldebatten, är relevant att ställa emot nedskärningarna på skola och fritids.

– Det är ju precis som i en privatbudget, har man inte råd med mat och hyra så köper man inte en Rolls Royce.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista