Före detta näringsminister Maud Olofsson. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.
Saabs konkurs

IF Metall riktar skarp kritik mot Olofsson

På torsdag presenteras KU:s granskning av regeringens agerande i Vladimir Antonov-frågan. Men redan nu har IF Metall Norra Älvsborg läst ett utkast och riktar efter det hård kritik mot den tidigare näringsministern Maud Olofsson.

Efter att ha läst det preliminära yttrandet, som kan komma att ändras, är den tidigare klubbordförande på Saab Håkan Skött starkt kritisk till Olofssons agerande.

– Det är oerhört märkligt. Man har inte handskats med den här affären på ett korrekt sätt, man kunde undvikit det här. Det känner jag mig ganska övertygad om, säger Håkan Skött.

Det var de socialdemokratiska riksdaglsemöterna Jörgen hellman, från Lilla Edet, och Peter Johnsson, från Trollhättan, som anmälde Maud Olofsson till riksdagens konstitutionsutskott för regeringens agerande i Vladimir Antonov-frågan.

I dag har IF Metall tagit del av KU:s preliminära betänkade.

"Utskottets granskning visar att den dåvarande näringsministern på ett tidigt stadium hade vetskap om att GM inte hade för avsikt att godkänna den aktuella affärsmannen (Vladimir Antonov, red:s anm) som ägare till Saab.

Denna information vidarebefordrades dock aldrig till Riksgäldskontoret.", står det att läsa.

KU skriver vidare i betänkandet, som ska justeras på torsdag och då också offentliggöras:

"Utskottet anser att om det i regeringen fanns uppgifter som kunde styrka rykten som fanns kring den aktuella affärsmannan borde de ha vidarebefordrats till Riksgäldskontoret. Särskilt mot bakgrund av de stora värdena som var aktuella i sammanhanget kan det anses anmärkningsvärt att ministern inte uppmärksammade Riksgäldskontoret på den information hon hade fått från GM."

KU var dock inte enigt i sitt yttrande. Allianspartierna och Sverigedemokraterna lämnade en reservation. Det gör att läget inför torsdagens offentliggörande är oklart, betänkandet kan således ändras.

Men Håkan Skött tycker inte att det förändrar kritiken.

– Det var kanske inte så konstigt att de tycker så, eftersom hon (Maud Olofsson) tillhörde Alliansen.

Han anser också att regeringen inte har gjort sitt bästa för att Saab skulle överleva.

– Nej, jag kan inte påstå att jag har den känsla. Det känns som de ville något annat med Saab.

Maud Olofsson har vid upprepade tillfällen sagt att regeringen har gjort allt de kunnat för Saab.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista