Foto: Sveriges Radio
Dalsland

”Inget utrymme för inre befäl”

Det behövs fler poliser som rör sig ute och då finns det inte plats för att ha ett inre befäl dygnet runt i Åmål. Så svarar polisområdeschefen Niklas Hallgren fackföreningskritiken.

Det säger polisområdeschef Niklas Hallgren som ett svar på fackföreningskritik om hur bedömningen i framtiden ska ske av till exempel fyllerister i Åmål på nätterna.

Enligt ledningen ska polisbefälet i Trollhättan bedöma den omhändertagna över telefon.

– Detta är ett verksamhetsproblem. Jag, och de flesta poliser, vill ha en ökad verksamhet i området. Vi vill inte kasta bort resurser på ett beslut som kanske fattas varannan vecka, säger Niklas Hallgren som är polisområdeschef i Fyrbodal.

Det är för det mesta fyllerister som omhändertas. I Åmål handlar det om cirka 30 fall som sker nattetid om året. De ska sova ruset av sig i en arrest.

Ibland har det hänt att personer begått självmord eller blivit livsfarligt sjuka i arresten och det gäller att snabbt få in dem till sjukhuset.

Därför har både inre befäl och polispatrullen bedömt vårdbehovet för att värna om säkerheten. Trots det anser Niklas Hallgren att en telefonbedömning ska räcka i framtiden.

– Det optimala är att du har den som du ska fatta ett beslut framför dig. Samtidigt är det på det viset att vi fattar mängder med beslut på telefon , säger Niklas Hallgren.

Hallgren önskar att polisen slapp omhänderta fyllerister.

– Jag anser att vi inte ska hantera de berusade inom polisens lokaler. Vi har sagt i många år att det är sjukvårdens uppgigft men om det inte sker någon förändring får polisen fortsätta hantera detta, säger Niklas Hallgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista