Polisens vapensköld. Foto: Tommy Engman/SVT Bild.
Åmål

Kraftig kritik mot fylleribedömningar på distans

Vill inte ha telefonbedömning
1:15 min

Polisen i Åmål mister sitt inre befäl nattetid, och bedömningen om en intagen ska få vård eller sitta i arresten ska göras på telefon från Trollhättan. Ett förslag som fått kraftig kritik från olika håll. 

– Personligen är jag tveksam till det här med prövningar på distans över telefon. Här finns risk för att viss information inte kommer fram, som skulle gjort det om det gjorts en okulär inspektion, säger Patrik Tunholm, som själv har arbetat på sådant sätt i Halland när han jobbade som polisbefäl

Enligt honom görs den bästa bedömningen när man kan se den misstänkte fylleristen i ögonen, och det är också ett stöd till polispatrullen som i många fall består av nyutbildad personal.

Polisfacket har riktat massiv kritik mot förslaget att på försök låta polispatrullen i Åmål få klartecken till omhändertagande på natten från ett befäl som sitter tio mil bort, i Trollhättan.

Inom polisen är det många som vill få bort de berusade från polisens lokaler. Till och med Rikspolischefen anser att polisens uppgifter bör ses över. Patrik Tunholm tror att problemet bottnar i rent ekonomiska frågor.

-- Det här ligger ju ytterst på politikerna att sätta ner foten, peka med hela handen och säga att antingen så är det här landstingets ansvar, eller så är det polisens ansvar, säger Patrik Tunholm. Åttiosju procent av alla omhändertagna med stöd av LOB hamnar i polisarrest.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".