1 av 2
Ett urklipp från filmen som just nu cirkulerar på internet. Foto: P4 Väst.
2 av 2
Peter Sundblad, kanalchef och ansvarig utgivare på P4 Väst. Foto: PeO Nilsson
P4 Väst

Därför länkade P4 Väst till misshandelfilmen

Varför länkar vi till filmen som dokumenterar misshandeln av tre män i centrala Uddevalla i lördags kväll? Peter Sundblad, ansvarig utgivare, förklarar vad som ligger bakom P4 Västs publiceringsbeslut.

Varför länkar vi till filmen som dokumenterar misshandeln av tre män i centrala Uddevalla i lördags kväll?

Jag skulle vilja vända på frågan: varför skulle vi inte ge vår publik möjligheten att se detta dokument som på ett naket, rått och tydligt sätt visar vad som kan hända mitt i Uddevalla, en helt vanlig lördagskväll. För mig har filmen ett uppenbart allmänintresse; det här är tyvärr sanningen, det är bilden av vad som faktiskt hände i lördags.

Den tycker jag att besökarna på vår webbplats har rätt att se. Medias uppgift är att berätta sanningen om vårt samhälle, och filmen i all dess hotfullhet, är tråkigt nog ett vittnesbörd av vad som kan hända. Medias uppgift är inte att förtiga viktiga saker.

Sedan måste man komma ihåg att filmen mest fungerar som en illustration till misshandeln i lördags kväll.

Här finns inga närbilder, här syns inga detaljer, här kan vare sig offer eller gärningsmän identifieras. Detta har givetvis legat till grund för mitt beslut att länka till filmen.

Jag har heller inga avsikter att låta länken ligga kvar för evigt. Men vi måste våga dokumentera den skrämmande och brutala verkligheten när det är befogat.

Jämförelser och paralleller kan bli fel, verka konstiga och halta – men historien är full av exempel på bilder och filmer som publicerats och gjorts tillgängliga för en stor publik, och där publiceringen lett till eftertanke, ny kunskap och faktiskt en bättre värld.

Peter Sundblad
Ansvarig utgivare P 4 Väst

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista