Vapen beslagtogs längs med E6

Nio personer greps och 13 vapen togs i beslag när tull och polis gjorde en gemensam insats i Västra Götaland, Halland och Skåne i förra veckan. Sex av de gripna har häktats.

– Det är skrämmande på det sättet att det är en samhällsfara att det transporteras och överlåts vapen i den här omfattningen. Men det är glädjande att våra operativa metoder har visat sig vara framgångsrika, säger Niclas Hallgren, är polisens kommenderingschef för aktionen.

Tillslagen gjordes utmed E6:an, hemma hos misstänkta personer och i postförsändelser under förra veckan. Satsningen är ett led i det regeringsuppdrag som tullverket och rikspolisstyrelsens fick i juni förra året - att minska införseln av illegala vapen i Sverige och kartlägga varifrån vapnen smugglas. De 13 vapen som hittades var framför allt pistoler och revolvrar, men även ett automatvapen.

– Varje sådant vapen är en potentiell livsfara, säger Niclas Hallgren.

Nio personer greps, sex av dem har häktats misstänkta för bland annat grovt vapenbrott och smuggling. Personerna är kända för polisen sedan tidigare, och Niclas Hallgren säger att det finns kopplingar till organiserad brottslighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista