Youngmans styrelseordförande Pang Qingnian och Rachel Pang, vd för Youngman. Foto: Adam Ihse/Scanpix.
SAABS KONKURS

Youngman tillbaka i kampen om Saab

Kinesiska Youngman ger sig in i leken om Saab igen och reservdelsbolaget Saab Parts ser ut att bli en knäckfråga. Turerna kring försäljningen av Saab är nu många och det kan göra att försäljningen drar ut på tiden.

Efter drygt fem månader arbete är Saabs konkursförvaltare plan att snart kunna lämna över nyckeln till den stillastående fabriken i Trollhättan till en ny ägare.

För enligt uppgifter är konkursförvaltarnas mål att skriva under ett avtal redan nu i veckan – men det har hamnat grus i maskineriet, uppger P4 Västs källor.

Det handlar om att elbilskonsortiet National Electric Vehicle Sweden, som har setts som den troliga köparen, inte har inkluderat reservdelsbolaget Saab Parts i sitt bud. Det har medfört att Riksgälden är orolig för att inte få tillbaka sin fordran på konkursboet, uppger källor.

Men att Riksgälden skulle ha stoppat en affär tillbakavisas av kommunikationschefen Unni Jerndal.

– Det stämmer inte. Vi har inga möjligheter att blockera någon affär och det är konkursförvaltarna som sköter affären, säger hon till P4 Väst.

Samtidigt har kinesiska Youngman inte har gett upp kampen om Saabs konkursbo, företaget har nu i stället lagt ett högre bud än tidigare. Budet ska vara på runt 4 miljarder kronor och inkludera Saab Parts, vilket kan ses som en fördel för företaget.

– Youngman kan nu också visa att man har pengar i Europa för att betala affären, säger en källa till P4 Väst.

Samtidigt är den tidigare ägaren Victor Muller på väg till Göteborg där han enligt en källa till P4 Väst ska träffa konkursförvaltarna för att reda ut de sista frågetecknen.

– Jag kan inte säga någonting om vad jag ska göra i Sverige, skriver Muller i ett SMS till P4 Väst.

Men hans ankomst till Sverige kan ändå signalera att en affär är nära förestående, enligt P4 Västs källor. Frågan är bara om konkursförvaltarnas plan håller – alltså att en affär ska ske i veckan.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".