Sjöbodar i Sunnanå hamn i Mellerud. Foto: Charlotte Andersson/P4 Väst.
Mellerud

Bättre flyt för Sunnanås sjöbodar

Det börjar lossna för sjöbodarna i Sunnanå hamn utanför Mellerud. Hittills har det varit svårt att sälja dem men nu har läget förändrats.

– Jag tror säkert att de går att sälja. Jag har haft flera telefonsamtal om sjöbodarna och även fått bud på en av dem, säger Kjerstin Andersson som är fastighetsmäklare i Mellerud.

Just nu finns det sex sjöbodar till salu på nätsajten Hemnet i ett prisläge mellan en dryg halv miljon till 1,6 miljoner kronor. Där har de funnits en längre tid, upp till två år, eftersom det har varit många turer runt Sunnanå hamn sedan hösten 2007, då länsstyrelsen satte ner foten och bland annat anmälde Melleruds kommun till åklagare.

Numera är sjöbodarna 127 fritidshus och ägarna på land ska få lösa ut sin mark för 100 000 kronor vilka många är intresserade av. Då blir det enklare att låna pengar på fastigheten och enklare att sälja.

De flytande 48 sjöbodar står i centrum just nu. 16 av dem, numera kommunägda, har just flyttats till en egen lagun. Nästa år ska de 16 sjöbodarna säljas av kommunen och Kjerstin Andersson tror att de gör hela området mer attraktivt.

– Det rör sig mycket folk i hamnen. Utseendet förändrades snabbt när en omgång flytande sjöbodar flyttades. Det är inte längre en stenöken utan ett rekreationsområde som ser positivt ut, säger Kjerstin Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".