1 av 2
Flaggor utanför Saab i Trollhättan. Foto: Victor Jensen/P4 Väst.
2 av 2
Victor Muller på plats i Göteborg för att träffa konkursförvaltarna. Foto: Silvia Rydberg/Lyssnarbild.
Saabs konkurs

Saab-affären drar ut på tiden

Förhandlingarna om en försäljning av Saab Automobiles konkursbo fortsätter, men av allt att döma drar det hela ut på tiden.

Det har varit en förhandlingarnas långbänk och intresse har visats från flera håll och länder, men nu närmar sig försäljningen av Saabs konkursbo sitt slut.

Saabs konkursförvaltare hade målsättningen att få klart en affär innan maj var slut, men ingen lösning har presenterats och tidsplanen ser därför ut att spricka.

Men ett avtal om en affär ska vara nära, uppger källor för P4 Väst. Anledningen till att det ännu inte är klart är att alla pusselbitar inte har fallit på plats.

Bland annat ska det handla om att elbilskonsortiet National Eletric Vehicle Sweden inte vill köpa reservdelsbolaget Saab Parts. Konsortiets bud uppges ligga någonstans mellan 1,5 och 2 miljarder kronor.

Men nu får konsortiet nu återigen konkurrens av kinesiska Youngman som har lagt ett nytt bud, trots att konkursförvaltarna tidigare har tackat nej till företaget. Den här gången ska budet vara på runt 4 miljarder kronor och inkludera reservdelsbolaget.

– Den här gången finns pengarna på ett konto i Europa, vilket inte har varit fallet tidigare, säger en källa till P4 Väst.

Det faktumet gör att det nu spekuleras i om Youngman har hittat en partner utanför Kina, som ska vara med i ett eventuellt Saabköpet – men inget namn har nämnts.

Men trots att Youngmans bud ska vara betydligt högre än elbilskonsortiets är det konsortiet som är den hetaste kandidaten att ta över Saab, uppger källor för P4 Väst.

Enligt bedömare kan det bero på att konkursförvaltarna tvivlar på Youngmans betalningsförmåga.

Från konkursförvaltarna sida fortsätter det också att var helt tysta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".