Maud Olofsson i en intervju i P1. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Saabs konkurs

Olofsson: ”Det är inte sant”

9:41 min

Enligt Konstitutionsutskottet visste Maud Olofsson tidigt att GM inte skulle godkänna Vladimir Antonov, men hon höll det för sig själv.

– Det är inte sant, säger Maud Olofsson.

– Jag fick information om vad General Motors tyckte om affären med SPyker den 18 december 2009, dpå ville de inte fortsätta. En av anledningarna var att Vladimir Antonov var inblandad. Jag fick veta det samtidigt som alla andra.

Vad tycker du om KU-kritiken mot dig?

– Jag tycker det är beklagligt att man använder KU på det här sättet. Det är viktigt att de finns. Men nu har det blivit en plats för politisk pajkastning, säger Maud Olofsson till P4 Väst.

Betyder det att du inte respekterar KU:s granskning?

– Eftersom den bygger på lögner kan jag inte ta den på allvar, säger Olofsson.

Maud Olofsson menar att hon känner sig upprörd över lögner sprids kring henne.

Du menar att KU ljuger för att sätta dit dig?

– Ja.

Varför?

– Därför att de är besvikna över hur de själva agerade, säger Maud Olofsson.

Hon menar att hon la ner mycket tid på att få GM avsluta affären med Spyker. Och att kritiken mot henne inte stämmer.

Du har fått hård kritik från IF Metall, bland annat om att regeringen inte ville att det skulle gå bra för Saab?

– Varför skulle jag vilja försätta Saab i konkurs? Det faller på sin egen orimlighet, menar Maud Olofsson.

Maud Olofsson har också anklagats för att ha pratat ner Saab, särskilt 2009 när General Motors skulle hitta en köpare till företaget.

Vad säger du om det?

– Varför skulle jag då övertala GM om att genomföra en affär med Spyker?

Här under kan du läsa Maud Olofssons brevsvar i sin helhet.

"Hej!

Jag har just läst det som står på er hemsida. Vill bara berätta att det som står där inte är sant. Jag hade ingen information om att GM skulle säga nej till att Spyker skulle få köpa på grund av att de inte ville släppa in Antonov. Den informationen fick vi den 18 dec 2009 då allt blev offentligt. Det kom som en överraskning för oss alla att GM var så benhårda kring detta.

Regeringen fick då istället försöka övertala GM att fortsätta förhandla med Spyker. Så småningom gick GM med på detta och Victor Muller gick också med på GM:s villkor att Antonov inte skulle vara med när de köpte bolaget.

Vad gäller undersökningen kring Antonov så gör inte ministrar egna undersökningar kring olika personer. Det uppdraget hade Riksgälden i detta fall. De anlitade en konsult som i sin tur anlitade Kroll som dock aldrig hann färdigt med rapporten innan GM meddelade sitt beslut den 18 dec. Det vill säga kunskapen kring Antonov fanns hos Riksgälden inte hos mig. Det är väl också ganska naturligt att jag som minister inte kan hålla på med personundersökningar.

I steg två när Victor Muller återkom och ville att Antonov skulle få komma in i bolaget som finansiär så bad jag Riksgälden göra en grundlig undersökning och de återkom så småningom till regeringen och sa att de inte funnit något som styrkte de påståenden som då fanns i offentlig debatt kring Antonov.

Jag har gett denna information till KU och det finns att läsa i förhören i KU. Jag hade ingen mer information än någon annan och visste inte att GM skulle säga nej till Antonov den 18 dec 2009. Så med andra ord så kan jag heller inte ha försenat någon process.

Det som de rödgröna skriver är inte på något sätt seriöst och jag tycker det är tråkigt om IF Metall skall sprida osanning om vad som skett. Jag beklagar också att KU inte tar sin viktiga roll på allvar utan försöker med lögner politisera KU:s arbete. Detta är djupt beklagligt.

Jag kan bara beklaga att inte det gick vägen med Saab. Jag skulle aldrig ha lagt ner så mycket arbete på detta företag om det inte funnits en ärlig ambition att hitta en lösning. Vi gick in med mer resurser till fordonsindustrin och Saab än i något annat företag och bransch. Vi gjorde detta därför att vi tycker att fordonsindustrin är viktig för Sverige. Om ni skall rikta kritik så tycker jag att ni ska vända blickarna åt ett annat håll.

Jag beklagar all den oro och besvikelse som många av era medlemmar har fått känna på. Jag mötte många fina människor som verkligen gjorde heroiska insatser för Saab. Jag var djupt imponerad av detta och jag tyckte också att vi hade ett bra samarbete med respekt för våra olika roller.

Hoppas att ni vill publicera mitt svar till er så att alla medlemmar kan få läsa min version av vad som hände.

Med vänlig hälsning

Maud Olofsson"

Senare skickade även Olofsson ett tillägg till Metall. Det kommer här under.

"Jag tycker att det är ytterst allvarligt att oppositionen behöver ta till både lögner och ta hjälp av Sverigedemokraterna för att få majoritet i ustkottet. Efter att ha sett hur denna prövning har gått till har jag tyvärr tappat all tro på att KU under Peter Erikssons ledning kommer att kunna göra ett seriöst arbete. Lögner och politiskt spel hör inte hemma i KU och detta gör också att det kommer at bli svårt att ta KU på allvar framöver."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista