Det långsiktiga målet för Anette Ternstedt (V) är gratis glasögon till skolbarn. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix
Västra Götaland

Miljoner satsas på glasögon

Från och med idag utökas åldersgränsen för glasögonbidrag. Annette Ternstedt (V), ledamot i Hälso- och sjukvårdsutskottet i regionen säger att man avsatt fem miljoner för ändamålet.

I framtiden hoppas hon få se ännu mer generösa regler.

Tidigare upphörde glasögonbidraget när barnet fyllde 7 år, men nu förlängs detta till det att barnet fyller 16.

– Vi ser att barnfattigdomen ökar. Vi vet att många familjer har svårt med sin ekonomi och vi vet också att det är barn som inte ens vill tillstå att de ser dåligt eftersom de vet att mamma och pappa har problem med pengar. Och då tycker vi det är angeläget, framförallt för Västra Götalandsregionen, att se till att alla barn får möjlighet till glasögon, säger Annette Ternstedt.

På Uddevalla sjukhus sjunde våning ligger ögonmottagningen och i barnavdelningens väntrum sitter Therese Nilsson med sin son Casper Nilsson.

– Jag är själv sån att jag har inte helt råd om inte jag hade haft bidraget. Så jag tycker det är jättebra att man kan få ha det till det att de fyller 16 år, säger hon.

Annette Ternstedt ser gärna ännu mer generösa regler i framtiden, och ser den höjda åldersgränsen i frågan som ett steg på vägen mott detta.

– Ambitionen så småningom är att kunna erbjuda gratis glasögon till barn som går i skolan, upp till 16 år, säger hon.

Carl Tholin
nyheter.vast@sverigesradio.se
0522-670025

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista