En domarklubba och en uppslagen lagbok i tingsrätten. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Sverige

Vittnesrädsla ett stort problem för polisen

Polis: ”Vädjar till allmänheten”
1:40 min

Ofta hänger det på vittnen om en gärningsman ska kunna straffas för sitt brott. Men på grund av rädsla är det många som inte vågar berätta vad de sett.

Just vittnesrädsla är något som utredningsbefäl Peter Svernling beskriver som polisens största problem idag.

– Det heter ofta att polisen inte lyckas utreda brotten, men vi är helt enkelt beroende av att personer vittnar och berättar om vad som har hänt.

Peter Svernling tror att rädslan för att vittna många gånger är onödig.

– Jag brukar säga att det är större risk att råka ut för en trafikolycka när man kör till tingsrätten och vittnar, än att man ska behöva lida för att man vittnat, säger han.

Det finns en vittnesplikt, och den som har sett något kan själv dömas till mened om han eller hon inte berättar vad de egentligen sett. Men allt som oftast är polisen beroende av att vittnen berättar självmant.

– Jag kan inte mer än vädja till allmänheten att berätta för oss vad ni har sett, säger Peter Svernling.

Han tror att det kommer leda till att polisen kan klara upp fler brott, och därmed få bort de som ställer till med bråk från gatorna.

– Nu går de killar, som det oftast handlar om, ute på stan och nästan söker bråk. Det bästa sättet att förebygga det är att de blir inlåsta och straffade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".