Jakthund och jägare. Foto: SR.
Sverige

Skyddsväst skyddar inte alltid hunden

Det är svårt att skydda en lösspringande hund mot vargangrepp. Många jägare har hoppats på att det skulle fungera med skyddsväst men kommer att ta lång tid att ta reda på om det fungerar.

Det är runt fyrtio hundar per år som blir angripna av varg. Så har det sett ut sedan 2007. De flesta hundar blir angripna när de är lösa vid jakt.

Sedan fyra år har ett antal hundar varit utrustade med säkerhetsväst för att testa funktionen men det är svårt att utvärdera. Förra året anfölls tre hundar och två överlevde.

Jens Karlsson arbetar vid Viltskadecentret vid Grimsö forskningsstation och tror att enbart en skyddsväst inte räcker långt. Det behöver vara något som skrämmer vargen när den ska bita till.

– Det är då man börjar fundera på kryddblandningar och fjäderstål i västarna. Fjäderstålet liknar igelkottaggar och det gör ont att bita i hunden, säger Jens Karlsson.

Det kommer ta tid att hitta något som skyddar hunden. Jens Karlsson tror att det handlar om minst fem till tio år.

Över 10 000 hundar dör i trafikolyckor varje år men det är trots allt, totalt, få hundar som blir utsatta av angrepp av varg.

– Risken för en hund att bli angripen av varg är en på flera tusen jaktdagar. Det krävs ett ganska stort antal hundar som jagar och arbetar med sådana här västar för att vi ska få några fall där varg har gått till angrepp. Det är då vi kan se om hundar med väst blir dödade eller skadade eller kom undan, säger Jens Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".