Ett barn får det omdiskuterade Svininfluensavaccinet. Foto Bertil Ericson / SCANPIX.
Svininfluensan

Fler narkolepsidrabbade i väst

”Upp till Läkemedelsverket”
5:41 min

Alla svenskar som drabbats av narkolepsi som biverkning av influensavaccinet Pandemrix hade fått vaccin från tolv av de 35 sändningar med läkemedlet som kommit till Sverige.

Fram till mitten av maj i år finns 224 fall av narkolepsi anmälda till Läkemedelsförsäkringen, LFF. Alla som drabbats av narkolepsi har fått sitt vaccin från 12 av 35 olika sändningar. 

Det visar en kartläggning som gjorts av Narkolepsiföreningen

Många som drabbats har fått vaccin från en och samma sändning.

Allteftersom fallen blivit fler har de geografiska skillnaderna framträtt med större tydlighet. Särskilt drabbade är barn och unga i Skåne, Västra Götaland och Dalarna-Uppland.

– Vi har tagit fram uppgifterna och nu får Läkemedelsverket gå vidare med det, säger Margareta Eriksson, ordförande narkolepsiföreningen i Dalarna och Stockholm.

– Det är ett område som vi inte är experter på därför får Läkemedelsverket ta nästa steg.

Borde inte Läkemedelsverket upptäckt detta?

– Jo, de gjorde en undersökning 2011 men det var på en mindre grupp personer. I dag är det fler som är drabbade.

Det kan finnas andra orsaker till de regionala skillnaderna. Sambandet mellan Pandemrix och en ökad risk för narkolepsi är klarlagt sedan länge, i Sverige och i flera andra länder.

– Vaccinen har skickats ut i hela Sverige, men vissa regioner har fler fall än andra. Bland annat Skåne, Västra Götaland, Stockholm och Dalarna.

Vad tänker du om sambandet?

– Jag har ingen uppfattning om det, jag är inte sakkunnig i den frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".