Vänersborg

Däcken ska återvinnas i Vänersborg

Däck ska återvinnas bättre och miljövänligare. Det är målet när Sveriges enda granulatfabrik i dag slår upp portarna utanför Vänersborg. Och satsningen innebär runt 20 nya jobb.

– Vi har byggt en ny anläggning för att återvinna däck på ett bättre sätt än tidigare, säger fabrikschefen Hans van Mameren

I dag invigs granulatfabrik som är belägen i Heljestorp utanför Vänersborg. Ägare är återvinningsföretaget Ragn Sells som varje år samlar in och tar hand om runt 80 000 ton med utslitna däck och det är ungefär 35 000 ton av dem som nu ska återvinnas i fabriken.

I dag används produkten, gummigranulat, på många olika sätt. Till exempel som konstgräsplaner för fotboll och som mjuka underlag till lekplatser. Men det kan även användas till gummiasfalt.

Hans van Mameren säger att anläggningen gynnar miljön.

– Dels är det en material återvinning i stället för energiåtervinning, tidigare har vi använt däcken som bränsle i olika applikationer, och dels minskar vi transporterna eftersom däcken vi tar in kommer från Västsverige och södra Norge.

Vad innebär det här i arbetstillfällen?

– Vi räknar med någonstans mellan 20 och 25 nya arbetstillfällen i regionen.

Kanske kan det bli ännu fler i framtiden – för den ser ljus ut, menar fabrikschefen Hans van Mameren.

– Framtiden är att vi sannolikt kommer att expandera den här verksamheten om några år och förmodligen utveckla anläggningen eller bygga en till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista