Såhär porträtteras Anna Jonsdotter i utställningen. Foto: Marcus Lundstedt
Uddevalla

Anna Jonsdotter tar plats på Bohusläns museum

1:15 min

Idag har Bohusläns museum öppnat två utställningar om Bredfjället i Ljungskile. "Fjället - flykt och frihet", som bygger på Stefan Edmans och Jan Töves bok "Röster från skogen". Och så en ovanlig historisk fotoutställning av Christopher Eliasson och Marcus Lundstedt, om Anna Jonsdotter, som försköts av familjen och tog sin tillflykt till fjället.

– Anna Jonsdotters livsöde är fantastiskt, det säger något om 1800-talets kvinnor, nämligen att de var starka och oberoende av väldigt mycket annat. Det är väldigt sällan man får se en ung stark 17-åring, med ett oäkta barn, som bygger sitt eget liv, Marcus Lundstedt.

De båda fotograferna kallar Anna Jonsdotter för Drottning av Bredfjället. De har gestaltat denna udda kvinnas liv i stora färgrika bilder, med den närmaste familjen som modeller. Hennes historia har de hittat med forskarhjälp från universitet och landsarkiv.

-- Bland annat har man hittat ett brev som hon skrev till landshövdingen och kungen där hon ansökte om sin egen mark, det var ju så att hon tog en bit av kungens mark på Bredfjället, och hon fick sedermera rätt till sin mark.

Fotograferna ser också paralleller mellan Anna Jonsdotters liv och utanförskap med dagens samhälle.

– Var finns dagens Bredfjäll? Förorter med hög arbetslöshet skulle kunna vara en ganska lätt parallell att dra, säger Christopher Eliasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista