Fästingarna sätter sig gärna på rådjur. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Forskare: ”Skjut rådjur och minska fästingarna”

Det varmare klimatet bäddar för fler fästingar menar professorn Thomas Jaenson, vid Uppsala universitet. För att stoppa den utvecklingen anser han att man behöver skjuta fler rådjur, som är ett av de djur som sprider fästingarna.

Det varmare klimatet har gett både de blodsugande krypen och värddjuren de biter sig fast i goda förutsättningar att öka sina bestånd under de senaste 30 åren. Samtidigt som det ger dem längre tid på året att suga sig mätta har deras middagsutbud, framför allt hjortdjur, växt sig stort.

Jaenson anser att antalet fästingar är starkt sammanknippat med hjortbestånden som fästingarna ofta lever på. I synnerhet menar han att den stora mängden rådjur under 90-talet är en viktig förklaring till ökningen.

Han föreslår två åtgärder för att minska antalet fästingar. Det ena är att öka skyddsjakten på de djur som bär på fästingar. Det andra är att minska jakten på rovdjur som räv och lodjur.

Men jägaren Tomas Johansson, från Mellerud, som är vice ordförande i Jägarförbundet i Västra Götaland håller inte med:

– Den smitta som fästingarna bär på minskar ju inte för att man halverar rådjursstammen. Det finns ingen anledning att minska råddjursstammen radikalt, eftersom man inte når de effekter man syftar till, säger Tomas Johansson.

– Rådjursstammen är varierande i vårt område, framför allt i skogsområden har vi så lite rådjur att det är ett problem, säger han.

Han menar att människan måste se till att skydda sig mot fästingar och smittan de bär på på annat sätt, än att skjuta av värddjuren.

– Vår egen exponering har större betydelse, är man orolig för fästingsmitta får man väl fundera på om man verkligen ska ha katter inne, säger Tomas Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista